Exemplarul unic, considerat ‘Mona Lisa timbrelor’, fusese estimat între 10 şi 20 milioane de dolari de casa de licitaţii Sotheby’s, relatează miercuri AFP. În faţa unei săli pline, licitaţia a început de la 4,5 milioane de dolari, marca poştală fiind adjudecată în două minute cu 7,9 milioane de dolari, plus cheltuielile asociate, care nu sunt incluse în estimări. ‘Cu cheltuielile implicate, timbrul a atins 9,5 milioane de dolari, nou record mondial’, a declarat şeful şedinţei de licitaţie, David Redden, adăugând că cel care l-a cumpărat a dorit să rămână anonim. ‘Este cel mai scump obiect din lume dacă luăm în calcul greutatea lui’, a mai spus el.
Recordul precedent data din 1996, când un timbru suedez din 1855, ‘Tre Skilling’, s-a vândut cu 2,2 milioane de dolari, a anunţat Sotheby’s.
Extrem de simplu, având 2,54 cm x 3,18 cm, One-Cent Magenta, imprimat cu negru pe fond roşu-violet, timbrul are desenat un vapor şi deviza fostei colonii :’Damus Petimus Que Vicissim’, precum şi semnătura fostului şef al poştei din acea epocă.
Excepţionalul timbru a fost emis în 1856, într-o perioadă când doar câteva ţări aveau timbre. Mărcile poştale ajungeau în Guyana Britanică, colonie din America de Sud, cu vaporul, dar în 1856 un vas a întârziat, aşa încât şeful poştei a cerut ziarului local Royal Gazette să imprime şi timbre. Au fost imprimate atunci timbre de un cent şi patru cenţi de culoare roşu-violet. În prezent există mai multe timbre de patru cenţi, dar numai unul de un cent (One-Cent Magenta).
Timbrul vândut la licitaţia de la New York a fost găsit în 1873 de un scoţian de 12 ani, într-un sat din Guyana Britanică, în acte de familie. L-a vândut în acelaşi an cu câţiva şilingi unui colecţionar local, care l-a trimis spre analiză la Glasgow. A fost cumpărat de alt colecţionar în 1878 la Liverpool, apoi de contele francez Philippe la Renotiere von Ferrary, mare colecţionar, care l-a lăsat unui muzeu din Berlin.
După Primul Război Mondial, Franţa a luat timbrul în contul despăgubirilor datorate de Germania, apoi l-a vândut vândut la licitaţie, în 1922, lui Arthur Hind, magnat newyorkez, care l-a plătit cu 35.000 de dolari. În 1970 a înregistrat un record la vânzare – 280.000 de dolari, iar în 1980 a fost adjudecat cu 935.000 de dolari de John E. du Pont, filatelist şi milionar excentric, mort în 2010 în închisoare, după ce fusese condamnat pentru crimă. Administratorii averii sale au scos timbrul la licitaţie.
One-Cent Magenta nu mai fusese văzut public din 1986. Înainte de licitaţia din America, Sotheby’s l-a expus la Londra, Hong Kong şi New York, încheie AFP.