Record negativ: România ar avea cea mai mică producţie de cartofi din ultimii zece ani
Producția de cartofi a România, afectată de vremea potrivnică, va scădea anul acesta cu 23% față de anul trecut și cu 12% față de media ultimilor cinci ani, indică ultima prognoză a Comisiei Europene, care estimează pentru fermierii români doar 14 tone la hectar. Este cea mai mare diminuare a productivității dintre statele membre, în condițiile în care, în medie, producția UE va scădea cu 5,6% față de anul trecut, până la 33,3 tone la hectar.
„Pentru cartofi, care sunt foarte sensibili la prea multă umiditate, producția estimată a scăzut”, notează specialiștii Comisiei Europene.
Mai mult, dacă specialiștii Comisiei Europene au estimat corect, 2018 ar putea fi cel mai slab an pentru producătorii de cartofi dn ultimii zece ani. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2017, producția autohtonă de cartofi s-a cifrat la peste 3,1 milioane de tone, ceea ce înseamnă că anul acesta fermierii a trebui să scoată pe piață undeva la 2,4 milioane de tone. Este practic cea mai mică producție din 2008 încoace, în condițiile în care INS a raportat în perioada amintită producții cuprinse între 2,46 de milioane de tone în 2012 și 4 milioane de tone în 2009.
Din punct de vedere al suprafețelor cultivate, acestea ajung în jurul a 170.000 de hectare, conform datelor INS, iar producția asigură în general consumul intern care se situează undeva la 90 de kilograme pe cap de locuitor pe an. Zonele în care se cultivă cei mai mulți cartofi sunt Suceava, Harghita și Covasna.
Spre exemplu, în 2016, când România a produs a produs 2,7 milioane de tone de cartofi, importurile s-au cifrat la aproximativ 372.000 de tone, conform INS.