Importurile de fructe cresc de la an la an. În 2013 ne-au costat peste un sfert de miliard de euro

În ultimii doi ani, fructele sunt produsele alimentare cu cele mai mari creşteri valorice ale importurilor. Anul trecut am cumpărat de peste graniţe de 250 de milioane de euro. Lactatele de import câştigă şi ele teren pe plan local, nota de plată ajungând la aproximativ 100 de milioane de euro.
Alina Stanciu - mar, 11 feb. 2014, 22:02
Importurile de fructe cresc de la an la an. În 2013 ne-au costat peste un sfert de miliard de euro

În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii anunţa primul excedent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare de la Revoluţie. Era vorba despre datele aferente primelor  9 luni ale anului trecut, când exporturile au depăşit importurile cu 3,2 milioane de euro, faţă de 494 de milioane de euro deficit în perioada similară a anului anterior. La zece luni, situaţia era aceeaşi, înregistrându-se un excedent de 182 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 532,7 mil. euro în aceeaşi perioadă din anul 2012. Pe rafturile magazinelor şi în pieţe imaginea nu era însă una pozitivă: fructe şi legume de import în proporţii mult mai mari decât cele autohtone. 

Cele mai mari creşteri ale importurilor

Impresie dovedită şi de cifrele oficiale, de altfel. Din datele remise ECONOMICA.NET de către Ministerul Agriculturii, fructele au fost în primele zece luni ale anului trecut produsele cu cea mai mare creştere valorică a importurilor faţă de perioada similară a anului trecut. Mai precis, anul trecut românii au cheltuit pe fructe de import cu 45,4 milioane de euro mai mult decât cu un an în urmă. În ceea ce priveşte legumele, situaţia este similară, valoarea importurilor crescând cu 26,2 milioane de euro (locul patru în clasament).”Produsele româneşti au fost în cantităţi mici anul trecut. De asemenea, unele fructe precum merele au fost slab calitativ astfel că au mers mai mult în industrie. La fel s-a întâmplat şi cu legumele”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristian Rusu, directorul Asociaţiei Hortifruct.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele zece luni ale anului trecut, România a importat fructe în valoare de 254,8 milioane de euro, faţă de 68,9 milioane de euro exporturi şi legume în valoare de 166,4 milioane de euro, comparativ cu 75,7 milioane de euro cât a fost valoarea exporturilor.

Creşteri la importurile de fructe doi ani la rând

Din datele statistice reiese că România a avut un deficit de fructe şi în 2012, când valoarea importurilor a fost  cu 48,1 milioane de euro mai mare comparativ cu 2011 (poziţia a doua în clasamentul produselor cu cea maia mare creştere valorică a importurilor, după rezuduri alimentare). În 2011, fructele nu apăreau în primele cinci poziţii. 

Import record de preparate de cereale, în anul grâului 

Într-un an cu producţie record de grâu, România a important cantităţi mult mai mari de preparare pe bază de cereale faţă de anul anterior, această categorie de produse plasându-se pe poziţia a doua în clasamentul produselor cu cea mai mare creştere valorică a importurilor. Diferenţa dintre  2013 şi 2012 înseamnă în bani 33,4 milioane de euro, în contextul în care importurile totale din primele zece luni ale anului trecut au totalizat, potrivit INS, 246,4 milioane de euro. Exporturile pe această categorie au fost de numai 94,9 milioane de euro.

Consumăm tot mai mult lapte de peste graniţe

Spre deosebire de anii anteriori, în clasamentul produselor cu cele mai mari creşteri valorice ale importurilor de anul trecut (primele 10 luni) apare şi laptele, chiar pe poziţia a treia. Mai precis, din datele Ministerului Agriculturii, în 2013 valoarea laptelui de import adus în ţară a fost cu 32,4 milioane de euro mai mare faţă de anul anterior. În total, din informaţiile remise ECONOMICA.NET de către INS, în primele 10 luni ale anului trecut am importat lapte şi smântână  din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori în valoare de 59,5 milioane de euro. În schimb, am exportat doar de 14,3 milioane de euro. Totodată, am cumpărat de peste graniţe lapte şi smântână din lapte, concentrate sau cu adaos de zahar sau alţi îndulcitori în valoare de 21,2 milioane de euro  şi lapte acru, lapte şi smântână covăsite, iaurt, chefir şi alte sortimente de lapte şi smântână fermentate sau acrite, chiar concentrate, sau cu adaos de zahar sau alţi îndulcitori, sau aromatizate, sau cu adaos de fructe sau cacao în valoare de 22,6 milioane de euro. 

Nu în ultimul rând, pe poziţia a cincea în clasamentul importurilor figurează rezidurile alimentare, cu o diferenţa în primele 10 luni ale anului trecut faţă de perioada similară a lui 2012 de 22,1 milioane de euro. În total, anul trecut s-au importat reziduri în valoare de 336,2 milioane de euro şi s-a exportat în valoare de 162,2 milioane de euro.

Cum a fost anii trecuţi

În 2012 faţă de 2012, produsele cu cea mai mare creştere valorică a importurilor au fost rezidurile alimentare, fructele, cerealele, animalele vii şi tutunul, iar în 2011 faţă de anul anterior clasamentula fost dominat de zahăr, cereale, băuturi,tutun, preparate ale industriei de morărit şi panificaţie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...