Record pe piaţa produselor agro-alimentare: exporturile de marfă predominant neprocesată au depăşit pragul de un miliard de euro
România a contribuit semnificativ în prima jumătate a acestui an la recordul UE în ceea ce priveşte exporturile de produse agro-alimentare pe pieţele terţe, raportând creşteri de două cifre faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică şi DG Agri, coroborate de ECONOMICA.NET. Mai exact, în luna iunie (conform ultimelor date disponibile), ţara noastră a exportat peste graniţele comunitare alimente şi produse agricole în valoare totală de 180,2 milioane de euro, cu aproximativ 14% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Spre comparaţie, statele membre au trimis în total peste graniţe, în luna iulie, marfă în valoare de 13,07 miliarde de euro, cu 12,6% mai mult decât în iulie 2018.
În ceea ce priveşte exporturile aferente primelor şase luni ale anului, INS consemnează un plus de 27,4% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 1,1 miliarde de euro.
În creştere au fost şi importurile din statele non-UE, atât în România cât şi în UE, cu menţiunea că la noi creşterea a fost de 12% faţă de iunie 2018, până la 66,2 milioane de euro. Importurile statelor membre s-au majorat în luna iulie cu doar 6%, până la 9,92 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, putem vorbi despre excedent, diferenţa dintre exporturi şi importuri fiind în cazul României de 114 milioane de euro în luna iunie 2019. În primele şase luni, valoarea importurilor din ţările terţe a crescut cu 3,7% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 624,2 milioane de euro, rezultând un excedent comercial de 507.9 milioane de euro. Practic, în prima jumătate a acestui an, excedentul comercial cu produse agro-alimenatre cu statele non-UE a crescut cu 197,6 milioane de euro, repreyentând 63,7%.
Ce vinde România peste graniţele UE
Ca şi în anii trecuţi, produsele care s-au remarcat pe pieţele non-UE şi care au generat aproximativ 77% din valoarea totală a exporturilor agro-alimentare din luna iunie au fost cele neprocesate, mai exact cereale şi animale vii. Conform INS, în luna iunie, topul produselor trimise peste graniţele UE a fost condus de către porumb (55,7 milioane de euro) urmat de grâu (41 de milioane de euro) şi orz (22,1 de milioane de euro). Ovinele,caprinele şi bovinele au completat clasamentul, cu exporturi în valoare de 19,2 milioane de euro.
Cu un an în urmă, clasamentul era condus de orz, grau, ovine şi caprine, seminţe de floarea-soarelui şi bovine, în total marfă în valoare de 115 milioane de euro.
În ceea ce priveşte situaţia aferentă primelor şase luni ale anului, cel mai mult s-a exportat grâu, urmat de porumb, seminţe de floarea-soarelui, ovine sau caprine şi bovine vii. Aceste mărfuri au însumat 887 de milioane de euro, adică 31% din valoarea totală a exporturilor de produse agro-alimenatre din această perioadă. Comparativ cu perioada similară a lui 2018, a ieşit din clasament orzul care a generat în 2018 venituri de 73,6 milioane de euro.
Noi pieţe de desfacere-Coreea de Sud şi Egipt
Ca pieţe de destinaţie, anul acesta, în primele şase luni, exportatorii români au câştigat două pieţe noi care nu apar în clasamentul primelor cinci ţări importatoare din 2018-Israel, unde a ajuns marfă în valoare de 80,9 milioane de euro şi Republica Moldiova care a înghiţit produse agro-alimentare autohtone în valoare de 58,8 milioane de euro.
De asemenea, iunie 2019 a adus în plus în clasamentul ţărilor care importă din România pe Coreea de Sud şi Egipt, ţări către care s-au exportat produse agro-alimentare în valoare de 14,3 milioane de euro şi respectiv 11 milioane de euro.
Care este situaţia în Europa
Anul acesta, Europa a bătut record după record în ceea ce priveşte exporturile către ţările terţe, în luna iulie ajungând, spre exemplu, la un total de 13,07 miliarde de euro, cu 12,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În creştere sunt şi importurile, cu 6% până la 9,92 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un excedent comercial de 3,15 miliarde de euro, cu 40% mai mare faţă de iulie 2018.
Spre deosebire de România, celelate state membre exportă produse cu valoare adăugată mare. Categoria produselor preparate generează cele mai mari exporturi din punct de vedere valoric (peste 2,9 iliarde de euro în iulie), urmată de produsele procesate şi produse matere primă.