Record pentru aeroporturile din România în 2017: peste 20 de milioane de pasageri transportaţi
Expansiunea companiilor low-cost pe piaţa locală a dus anul trecut la o creştere cu 23% a traficului de pasageri, comparativ cu 2016, arată datele Asociaţiei Aeroporturilor din România.
Astfel, traficul de pasageri de pe cele 17 aeroporturi din România a depăşit pragul de 20 de milioane de pasageri. În 2017, numărul pasagerilor care au călătorit cu avionul în şi dintre România a fost de 20,28 milioane de pasageri, cu 3,8 milioane de pasageri mai mulţi decât în 2016.
63% din traficul înregistrat anul trecut a fost generat de Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Otopeni, cu 12,8 milioane de pasageri, în creștere cu 16,8% față de 2016, un record istoric pentru principalul aeroport din România. De asmenea, tot anul trecut, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a înregistrat venituri totale de 1,08 miliarde lei, cu 8,3% mai mult faţă de 2016, și un profit brut de 389,7 milioane lei, cu 45% mai mult față de anul precedent.
Pe locul doi se află Aeroportul Internaţional Avran Iancu din Cluj-Napoca, cu un trafic de 2,68 milioane de pasageri, în creştere cu 43% faţă de 2016.
Locul trei este ocupat de Aeroportul Internaţional Timişoara, cu 1,62 milioane de pasageri, în creştere cu 40% faţă de 2016. Din totalul psagerilor circa 25% au călătorit pe cursele interne (spre Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Constanţa).
Şi pe Aeroportul Internaţional Iaşi s-a înregistrat anul trecut un trafic record. Astfel, aeroportul a înregistrat o creştere cu 30% faţă de 2016, la 1,14 milioane de pasageri. Creşterea traficului de pasageri se datorează operării pe timpul verii a noi zboruri spre spre Glasgow, Valencia, Florența și Constanța, dar şi creşterea frecvenţelor pe rutele spre Munchen, Milano şi Torino. Iar anul acesta traficul de la Iaşi va creşte şi mai mult, după ce Wizz Air va aloca al doilea avion acestei baze şi introducerea de noi rute spre Dortmund, Malmo, Salonic, Eindhoven şi Billund.
Pe locul cinci se află aeroportul din Sibiu, unde traficul de pasageri a fost anul trecut de aproape 533.306 pasageri. Din luna iunie a acestui an, sibienii vor putea călătorii spre cinci noi rute: Bruxelles, Copenhaga, Basel, Paris şi Frankfurt.
La polul opus, cei mai puţini pasageri, în număr de 44, au fost înregistraţi pe aeroportul Maramureş: 44. De asemenea, puţini pasageri au ajuns şi la Tîrgu Mureş, în număr de 748, datorită efectuării de lucrări la pista de aterizare-decolare. Wizz Air, care opera mai multe curse de pe aeroportul Tîrgu-Mureş, a mutat în toamna lui 2016 zborurile pe aeroporul din Cluj-Napoca.