Record pentru aur. Cel mai mare nivel din istorie pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR – date 17 iulie 2024

Aurul a atins cea mai ridicată valoare din istorie pe pieţele internaţionale, dar şi la cursul BNR, miercuri, 17 iulie 2024. În prima parte a zilei, prețul unciei de aur a tins pentru prima dată în istorie nivelul de 2.482 dolari, pe fondul așteptărilor ca FED să reducă dobânda în luna septembrie, dar și pe fondul cumpărilor masive de aur de către rezervele băncilor centrale din India, Polonia și Cehia, în cadrul demersurilor de de-dolarizare a rezervelor băncilor centrale.
Ion Dobreanu - mie, 17 iul. 2024, 13:52
Record pentru aur. Cel mai mare nivel din istorie pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR - date 17 iulie 2024

Curs BNR aur – Preţul unui gram de aur anunţat de Banca Naţională azi, miercuri, 17 iulie 2024, a fost de 361,0678 lei. Precedentul record a fost înregistrat pe 12 aprilie 2024, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 359,6861 lei pentru un gram de aur.

Pe piețele internaționale, uncia de aur se tranzacționa la ora 13.30 cu 2.471 dolari, în creștere cu 0,2%, față de ziua precedentă. Menționăm că, pe 17.07 la ora 5.00 a.m. uncia de aur depășise pragul de 2.480 dolari. Este cea mai mare valoare din istorie atinsă pe pieţele internaţionale de aur.

Prețul aurului a atins un nivel record miercuri, 17 iulie 2024, deoarece comentariile oficialilor Rezervei Federale au sporit așteptările privind o reducere a ratei dobânzii în septembrie în SUA. Aurul spot a crescut cu 0,2% la 2.473,89 $ pe uncie la 10.02 GMT, după ce a atins un maxim istoric de 2.482,29 $ mai devreme în sesiune. Contractele futures pe aur din SUA au câștigat 0,4% la 2.478,50 dolari. „Se pare că este evident că Rezerva Federală va reduce ratele în septembrie și că, împreună cu conceptul de de-dolarizare a modului în care băncile centrale au cumpărat mai mult aur față de randamentele Trezoreriei SUA, sunt în prezent catalizatorul care conduce aurul la aceste maxime”, a declarat Alex Ebkarian, director de operațiuni la Allegiance Gold, citat de Reuters.

Specialiștii citați de Investing.com au arătat totodată că ascensiunea prețului aurului a fost încurajată de datele care arată că săptămâna trecută Reserve Bank of India, National Bank of Poland și Czech National Bank au cumpărat aur. Achizițiile băncilor centrale, împreună cu o mai mare claritate în ceea ce privește reducerile ratelor dobânzilor din SUA, sunt susceptibile de a susține aurul în lunile următoare.  „Deoarece se pare că sectorul oficial este în continuare interesat să utilizeze aurul pentru a-și diversifica rezervele valutare, o absorbție mai mare din partea investitorilor atunci când calendarul reducerilor de rate va deveni mai previzibil ar trebui să determine aurul să atingă noi recorduri”, au scris analiștii TD într-o notă publicată de Investing.com.

Prețul aurului a cunoscut o creștere impresionantă de la începutul anului, de la aproximativ 2.020 de dolari pe uncie în luna februarie, până la aproape 2.430 de dolari pe 21 mai. De atunci, prețul a trecut printr-o corecție, însă, în ultima lună s-a stabilizat în jurul valorii de 2.300 de dolari pe uncie troy.

Potrivit celor mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului pentru primul trimestru al acestui an, cererea globală de aur, inclusiv achizițiile extra-bursiere (OTC), este de 1.238 de tone. Aceasta marchează o creștere de 3% de la an la an și este cel mai puternic prim trimestru pentru cererea globală de metal galben din 2016 încoace. Principalul factor este reprezentat de achizițiile consumatorilor de aur de investiții sub formă de lingouri și monede, care au crescut cu 3% de la an la an în T1 2024. În același timp, achizițiile băncilor centrale au crescut cu 1%.

„Motivele acestei creșteri semnificative din ultimele luni se regăsesc în mod logic în dinamica globală a cererii de aur pentru investiții, atât la nivel instituțional, din partea băncilor centrale, în scopul acumulării de rezerve, cât și la nivelul consumatorilor, din partea persoanelor fizice, în scopul economisirii”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Datele pentru cursul BNR au ca sursă site-ul oficial al Băncii Naţionale a României.

Citeşte şi

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...