Avansul pieţelor bursiere, creşterea preţurilor la aur şi aprecierea dolarului american au ajutat SNB să îşi depăşească precedentul profit anual record, în valoare de 54 miliarde de dolari, înregistrat în 2017, scrie Agerpres.
Performanţele record din 2024 reprezintă o schimbare dramatică de situaţie după pierderile de 3,2 miliarde de franci înregistrate de Banca Naţională a Elveţiei în 2023 şi mai ales după pierderile record de 133 miliarde de franci înregistrate în 2022.
Pe parcusul lui 2024, SNB a făcut un profit de 67,3 miliarde franci de pe urma poziţiilor sale valutare şi un câştig 21,2 de milioane de franci de pe urma rezervelor de aur.
Graţie rezultatelor excelente de anul trecut, SNB poate transfera o parte din profit către Guvernul federal şi cantoanele elveţiene, precum şi dividende către acţionari, pentru prima dată după 2021. Banca Naţională a Elveţiei, una dintre puţinele bănci centrale ale cărei acţiuni se pot tranzacţiona public, a propus acordarea unor dividende de 15 franci pe acţiune, suma maximă permisă prin lege, precum şi transferul unei sume de trei miliarde de franci către Guvernul federal şi cantoanele elveţiene.
Realizarea de profit nu face parte din mandatul Băncii Naţionale a Elveţiei, care se concentrează pe stabilitatea preţurilor şi susţinerea economiei elveţiene. Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.