Record Petrom: Cel mai mare profit al unei companii româneşti. Riscul politic va afecta anul 2012

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creştere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România, după ce în ultimul trimestru a raportat un profit în urcare cu 8%, la 838 milioane lei (203,7 milioane euro). Preţul ţiţeiului, una din principalele cauze ale recordului, nu va scădea sub 100 de dolari pe baril, spun oficialii Petrom.
Economica.net - mie, 22 feb. 2012, 06:45

Oficialii OMV Petrom (simbol bursier SNP) recunosc că principala cauză a recordului este preţul mare al ţiţeiului la care se înregistrează cantităţile extrase. „Estimăm ca preţul mediu anual al ţiteiului se va menţine, în 2012, peste valoarea de 100 USD/baril (o tonă de ţiţei are peste 7 barili) spune raportul SNP trimis în această dimineaţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Fără ameninţarea amenzii date de Consiliul Concurenţei profitul pe anul trecut s-ar fi apropiat de pragul de un miliard de euro. Provizioanele constituite în cazul în care amenda va trebui plătită se ridică la circa 325 de milioane de lei.

Pe de altă parte, raportul SNP prevede un an 2012 dificil, în care creşterea economiei româneşti, prevăzută oficial s-ar putea dovedi „optimistă“.

„Performanţa economiei româneşti va depinde atât de condiţiile economice pe plan extern, cât şi de implementarea cu succes a unor politici economice adecvate pe plan intern. Deşi creşterea economică se estimează la 1,5% în 2012, există riscuri semnificative ca această proiecţie să se dovedească a fi optimistă“, spun oficialii OMV Petrom.

Alegerile parlamentare din acest an „ar putea creşte riscul politic, ceea ce ar putea avea un efect nedorit asupra stabilităţii macroeconomice a ţării şi a reformelor“, se mai spune în raportul SNP.

Grupul Petrom a raportat pentru anul trecut vânzări record, de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde de euro), în creştere cu 21% faţă de anul precedent, după ce în ultimul trimestru din 2011 nivelul acestora a urcat cu 17%, la 6,39 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro).

„2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide si o performanţă operationala remarcabila. Acesta este rezultatul eforturilor investitionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar si preturilor favorabile la titei“, a declarat CEO-ul companiei,  Mariana Gheorghe.

Şeful OMV Petrom consideră că firma a reuşit să stabilizeze „nivelul productiei in Romania si avem satisfactia mai multor realizari in activitatea noastra de explorare din Romania. Am reinnoit licentele de explorare si am inregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importanta descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) si informatii incurajatoare obtinute, la inceputul acestui an, in cadrul forajului de mare adancime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil). 2011 a marcat intrarea noastra in sectorul energiei electrice, prin intermediul parcului eolian Dorobantu, care a inceput operarea comerciala“.

„De asemenea, am finalizat cu succes constructia centralei Brazi, însă operarea comerciala este acum preconizata pentru a doua parte a anului 2012. In pofida cererii deteriorate pe piata de retail, 2011 a fost primul an dupa privatizare cand R&M a inregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzand elementele speciale, sustinut de imbunatatirea performantei operationale din rafinare. Ne vom concentra in continuare pe cresterea eficientei si disciplina financiara, in vederea dezvoltarii noastre durabile si pentru a ne atinge potentialul de crestere. Ne respectam angajamentul de a ramane un pilon de stabilitate si de a aduce o contributie semnificativa la cresterea economica a Romaniei”, a adăugat Mariana Gheorghe.

După o creştere agresivă, de peste 2,5%, la începutul sesiunii de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, acţiunea OMV Petrom (simbol bursier SNP) stagna la 0,39 lei pe titlu, la ora 11.20, preţul fiind același cu cel cu care a închis sesiunea de ieri. La acest preţ, valoarea de piaţă a SNP est de 22,1 miliarde de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters, citate de......
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar ...
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...