Producția internă de gaze naturale a României, asigurată preponderent de Romgaz, Petrom, și mai nou, Black Sea Oil and Gas, este astăzi de 23,5 milioane de metri cubi, conform datelor Transgaz de la ora 08.00. Importul net de gaze naturale este de 5,8 milioane de metri cubi – în țară intră 10,3 milioane de metri cubi din sud (covârșitor prin Negru Vodă și cantități mai mici prin Giurgiu) și ies 4,5 milioane de metri cubi, spre rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota.
În aceste condiții astăzi se înmagazinează în depozitele subterane 16,5 milioane de metri cubi, adică echivalentul a mai mult de două treimi din producția internă curentă (70%), un nivel zilnic record de când a început acest ciclu de înmagazinare.
Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, în data de 11 iunie, în depozitele subterane din România erau înmagazinați 15,4 TWh de gaze naturale, adică circa 47% din capacitatea totală – media UE este de 62%, dar comparația trebusă pusă în contextul în care România este una dintre puținele țări europene cu producție internă semnificativă, ce asigură iarna o parte din consum.
„Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%”, a spus Nicolae Ciucă, la Constanţa, pe 28 iunie, când s-a inaugurat oficial investiția prin care BSOG a început să introducă în rețeaua de transport primele gaze noi din Marea Neagră.
Așadar, stocarea de gaze se face într-un ritm deja mult mai alert decât prognoza premierului, în condițiile în care s-a depășit acum, când nu am ajuns nici la jumătatea lui iulie, procentul anunțat de Ciucă pentru 1 august.