Ianuarie a fost prima luna din ultimele şapte, în care ritmul de creştere nu a scăzut în termeni anuali, ci a crescut cu 2%, potrivit analizei firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management (BT AM).
„Sectorul bunurilor de capital a accelerat notabil în ianuarie, până la 7,7% în termeni anualizaţi“, spune raportul BT AM.
Pe de altă parte, „indicatorii grupelor industriale sugerează că indiciile de încetinire în cadrul productiei de bunuri intermediare continuă şi au determinat prima scădere în termeni anualizaţi din ultimii doi ani (-0,9%)“, relevă analiza BT AM.
Cererea internă slabă afectează producţia cu destintie autohtonă, cum sunt bunurile de folosinţă îndelungată (-1,9%) şi bunurile de uz curent (-1%), „însă ritmul de scădere în termeni anualizaţi s-a contractat semnificativ în ultimul trimestru al anului trecut şi revenirea consumului intern ar putea reprezenta un catalizator pentru această categorie din industrie“, spune raportul BT AM.
Şi cererea externă s-a deteriorat la sfârşitul anului trecut, în contextul contracţiei economiei zonei euro din ultimul trimestru al anului. Sondajele sugerează o nouă contracţie uşoară în T1 (-0,1%).
„Anticipăm o revenire a cererii spre a doua jumătate a anului, mai ales în contextul în care cel mai mare partener comercial al României, Germania, pare ca va evita intrarea în recesiune“, conchide Analistul Vlad Nistor, de la firma de administrare a investiţiilor BT Asset Management (BT AM).