Rectificare: Deficitul bugetar urcă la 2,3% din PIB, bani la Sănătate, Educaţie, Justiţie

Prima rectificare bugetară din acest an se bazează pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, deficitul bugetului consolidat va creşte de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervaţi Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) către alte proiecte, iar plafonul de garanţii va fi majorat cu 2 miliarde de lei.
Economica.net - lun, 29 iul. 2013, 18:29
Rectificare: Deficitul bugetar urcă la 2,3% din PIB, bani la Sănătate, Educaţie, Justiţie

Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit în urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creşte de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.

„Pe ansamblu, bugetul de stat se rectifică cu 1,9 miliarde lei venituri mai puţin, urmare a rezultatelor colectării, şi cu 700 milioane lei cheltuieli mai puţin”, a precizat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a adăugat că bugetul include şi fonduri „suficiente” pentru acordarea plăţilor compensatorii către persoanele disponibilizate din companiile de stat, dacă va fi cazul.

Ministerele Sănătăţii (aproape un miliard lei, inclusiv pentru maternităţi şi CNAS, care va acoperi şi o neîncasare de 500 milioane lei din taxa clax-back), Educaţiei (40 milioane lei pentru modernizarea şcolilor) şi Justiţiei (aproape 100 milioane lei pentru funcţionarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 20 milioane lei pentru refacerea unor sedii de instanţe şi 45 milioane lei pentru alte cheltuieli ale instanţelor) vor beneficia de alocări suplimentare, a anunţat premierul Victor Ponta.

Ministerul de Interne va primi 70 milioane lei pentru dotarea Poliţiei Române, iar Ministerul Dezvoltării va primi aproximativ 900 milioane lei.

Suma împrumuturilor nete pentru fonduri europene a crescut de la zero lei la 3 miliarde lei.

O nouă rectificare bugetară a fost deja programată pentru finele lunii octombrie.

Tăieri de cheltuieli totale la Educaţie, Muncă, Agricultură, bani în plus la SRI, SIE, DNA, CSM

Ministerele Educaţiei, Muncii, Transporturilor şi Agriculturii se află pe lista instituţiilor ale căror bugete totale de cheltuieli vor fi tăiate la prima rectificare bugetară din acest an, în timp ce de alocări suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regională, Justiţia, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM.

Tăieri de bugete vor mai fi operate şi la Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor şi Curtea Constituţională.

Pentru Ministerul Educaţiei, bugetul de cheltuieli va fi diminuat cu 235,6 milioane lei (8,5 miliarde lei buget iniţial), rezultat din majorarea cu 40 milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea de şcoli, grădiniţe şi campusuri universitare, dar concomitent cu reducerea sumei blocate de 10%.

Conform Legii finanţelor publice, ordonatorii principali de credite repartizează creditele bugetare după reţinerea a 10% din prevederile aprobate acestora, pentru asigurarea unei execuţii bugetare prudente. Repartizarea sumelor reţinute în proporţie de 10% se face în semestrul al doilea, după examinarea de către Guvern a execuţiei bugetare pe primul semestru.

Cea mai mare sumă va fi tăiată de la Ministerul Muncii, de 1,1 miliarde lei (30,44 miliarde de lei buget inţial), argumentat cu economiile înregistrate pe primele şase luni ale anului la acţiunile de „Asistenţă socială” finanţate de la bugetul de stat, precum şi la cele finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat, căruia i se asigură transferuri de echilibrare din bugetul acestui minister.

Tăieri de cheltuieli vor fi efectuate şi la Ministerul Agriculturii (61,1 milioane lei, de la 17,28 miliarde lei buget iniţial), Ministerul Culturii (5,2 milioane lei, de la 578 milioane de lei iniţial), Ministerul Economiei (6,3 milioane lei, de la 1,26 miliarde de lei), Ministerul Fondurilor Europene (53,5 milioane lei, de la 184 milioane lei), Ministerul Transporturilor (953,5 milioane lei, de la 7,29 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (535,7 milioane lei, de la 7,35 miliarde lei), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (53,3 milioane lei, de la 448 milioane lei), Ministerul Tineretului şi Sportului (20,7 milioane lei, de la 406,4 milioane lei), Preşedinţie (16.000 lei, de la 26 milioane lei), Camera Deputaţilor (168.000 lei, de la 211,6 milioane lei), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (18.000 lei, de la 61,1 milioane lei), Curtea Constituţională (271.000 lei, de la 15,26 milioane lei), Avocatul Poporului (113.000 lei, de la 5,6 milioane lei), Consiliul Naţional al Audiovizualului (117.000 lei, de la 8,4 milioane lei), Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor (642.000 lei), Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (167.000 lei, de la 9,94 milioane lei).

De alocări suplimentare vor beneficia Ministerul Sănătăţii (peste 1 miliard lei, de la 8,68 miliarde lei buget iniţial ), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (943,3 milioane lei, de la 2,55 miliarde lei), Ministerul Justiţiei (159,6 milioane lei, de la 2,34 miliarde lei), Ministerul Public (20,5 milioane ei, dintre care 2,9 milioane lei pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, de la 654,9 milioane lei ), Ministerul Afacerilor Interne (228,3 milioane lei, dintre care 116,2 milioane lei pentru activităţile restante ce fac obiectul Primei Anexe Detaliate Extinse a contractului cu EADS, de la 8,3 miliarde lei), Ministerul Apărării (156,2 milioane lei, de la 5,64 miliarde lei), Ministerul Afacerilor Externe (51,3 milioane lei, de la 636,5 milioane lei), Serviciul Român de Informaţii (30 milioane lei, de la 1,04 miliarde lei), Ministerul Mediului (31 milioane lei, de la 2,2 miliarde lei), Serviciul de Informaţii Externe (10 milioane lei, de la 182,6 milioane lei).

Alte fonduri suplimentare sunt alocate pentru Senat (184.000 lei, de la 85,6 milioane lei), Agenţia Naţională de Integritate (3,6 milioane lei, de la 27,2 milioane lei), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (300.000 lei, de la 248,5 milioane lei), Consiliul Superior al Magistraturii (8,6 milioane lei, de la 89,5 milioane lei).

Rectificare va afi avizată în şedinţa de marţi a Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...