Rectorul UPB: În următorii 10 ani ne trebuie între 300.000 şi 400 000 de ingineri pentru dezvoltarea economică
‘5,8 % din PIB al României este astăzi generat de industria IT, în care lucrează circa 200.000 de ingineri. Tot pe o schimbare pe care PSD a făcut-o acum foarte mulţi ani, în momentul în care a scutit de impozit pe cei care lucrează în IT, softiştii în mod special şi, evident, cu dezvoltarea universităţilor tehnice, a facultăţilor de specialitate în toate regiunile ţării. Cifrele oficiale spun că în următorii 10 ani – cifrele asumate şi de guvern camerele de comerţ şi sindicate – că ne trebuie între 300.000 şi 400 000 de ingineri pentru dezvoltarea economică. Acestea sunt cifrele în condiţiile în care România nu mai este demult – îmi pare rău, e normal să spunem adevărul – ţara din 1990, care avea forţă bine calificată de muncă şi ieftină – aşa era cunoscută România până prin 2000. Forţa de muncă nu mai este nici ieftină, nici calificată şi nici suficientă, pentru că un număr important de tineri nu mai sunt în România, au plecat demult. Şi foarte mulţi tineri pleacă încă din România – deja nivelul decizie scade. (…) În IT, acum, pleacă mai puţini, dar continuă să plece şi pleacă oameni foarte valoroşi’, a detaliat Mihnea Costoiu.
Pe de altă parte, rectorul UPB a adăugat că în România există ‘o supraproducţie de economişti, de absolvenţi de ştiinţe juridice, de absolvenţi de comunicare’.
‘Şi refuzăm să privim adevărul din varii motive. (…) Dezbaterea nu trebuie pornită din zona politică, nu cred că decizia, chiar dacă va fi asumată politic, ea trebuie să plece de la ‘firul ierbii’, adică de la zona economică. Trebuie să-i punem în dezbatere pe cei care au nevoie de aceste schimbări, de mediul economic în general şi ei să solicite aceste schimbări. Şi în aceşti ani, nu mă feresc să spun, ne-am asumat decizii care erau necesare, dar pe care le-am comunicat prost şi pe care ni le-am asumat inutil – vezi Pilonul II de pensii. Chiar dacă e o decizie importantă, din punct de vedere comunicaţional, am pierdut foarte mult şi cred că vom pierde şi din dezbaterea cu universităţile. Deşi toate datele partidului, tot ce s-a prezentat este real, lumea a perceput că vrem să-l naţionalizăm, ceea ce a creat o presiune puternică asupra partidului. (…) Trebuie să fundamentăm deciziile noastre, venite şi din partea celor care au nevoie de resurse umane’, a arătat Mihnea Costoiu.
El a subliniat, în context, importanţa ‘presiunii’ din partea angajatorilor.
‘Suntem într-o presiune fantastică din partea angajatorilor şi cel mai elocvent exemplu este Clujul – s-a ‘vândut’ foarte bine. Numai că promovarea marketingului – ‘Clujul este un pol IT’ a adus foarte multe companii în Cluj. În acest moment, companiile părăsesc Clujul, pentru că s-a ajuns la saturaţie – marketingul e mai mare’, a susţinut Costoiu.