Rectorul UPB Mihnea Costoiu a scăpat de condamnarea din dosarul „Cutezătorii”, prin prescrierea faptelor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, ca urmare a prescrierii faptelor, fiind anulată condamnarea de trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu pe care acesta o primise în primă instanţă în dosarul "Cutezătorii", relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 03 apr. 2023, 18:26
Rectorul UPB Mihnea Costoiu a scăpat de condamnarea din dosarul

Pe 31 martie 2022, un complet de trei judecători de la Instanţa supremă îl condamnase pe Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.

La judecarea apelului, un complet de cinci judecători de la aceeaşi instanţă a constatat că faptele s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale, decizia fiind definitivă.

„În majoritate, admite apelurile formulate de DNA şi inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva sentinţei penale nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de ICCJ, Secţia penală, privind şi pe intimata persoană vătămată Ministerul Educaţiei. Desfiinţează în parte sentinţa penală nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de ICCJ – Secţia penală şi, în rejudecare, în temeiul art.396 alin.(6) Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Cpp, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia celor cinci judecători.

Magistraţii desfiinţează înscrisul intitulat „Act adiţional la contractul de locaţiune nr.269 din 30 aprilie 2004” privind „Baza Cutezătorii”, semnat şi de Mihnea Costoiu, înregistrat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pe 23 iunie 2009.

De asemenea, judecătorii i-au confiscat lui Costoiu suma de 267.577 euro (echivalent 1.248.487 lei), fiind menţinut sechestrul pe mai multe bunuri ale acestuia, până la recuperarea acestei sume.

În martie 2018, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, pe vremea mandatului Ecaterinei Andronescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind dispusă soluţia clasării în cazul lui Dinu Pescariu ca urmare a lipsei de probe.

Dosarul are ca obiect închirierea nelegală a bazei sportive „Cutezătorii” către o fundaţie a lui Dinu Pescariu.

„În perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului”, spune DNA.

Conform aceleiaşi surse, documentul a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei dăduse în judecată Fundaţia „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment în curs de judecată. Procurorii susţin că situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care ministerul solicitase încetarea contractului de locaţiune.

„Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662 euro, reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia „Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9.000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018)”, spun procurorii.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...