Recursul privind eliberarea omului de afaceri Ilie Carabulea – în 15 octombrie

Economica.net
21 09. 2012
ilie_carabulea_99425700

Potrivit unui comunicat transmis de Tribunalul Alba, instanţa a stabilit că recursul înaintat de DNA Alba Iulia împotriva deciziei Judecătoriei Aiud – care admisese cererea de eliberare condiţionată a omului de afaceri Ilie Carabulea – se va judeca în 15 octombrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Judecătoria Aiud a admis, în 5 septembrie, cererea de eliberare condiţionată a omului de afaceri Ilie Carabulea, care ispăşeşte o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare în cadrul Penitenciarului Aiud, însă purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, a anunţat apoi că procurorii DNA Alba Iulia au atacat cu recurs decizia.

Ilie Carabulea urma să fie eliberat din penitenciar dacă procurorii nu atacau decizia de eliberare condiţionată.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a demisionat, în 26 aprilie, din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Carpatica (BCC), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

El a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea – director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010, Florin Apostu, la acea dată şef al Parchetului Judecătoriei Sibiu, a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 de lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între Star Motors Sibiu şi Atlassib Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

În perioada 2006 – octombrie 2010, Apostu a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între Atlassib Leasing IFN şi Intermedia, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib, condus de Ilie Carabulea. Cele două societăţi au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi, se arăta în rechizitoriu.

În cursul anilor 2006, 2007, 2008 şi 2009, pentru a crea o aparenţă de legalitate a utilizării autoturismelor, Apostu a consemnat în declaraţiile de avere că le utilizează în baza unor contracte de leasing.