Potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeană, în luna iulie 2021, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 119 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat de la începutul publicării datelor în 1985, de la 117,9 puncte în luna iunie.
Creşterea sentimentului de încredere în luna iulie a fost sprijinită de un nou optimism în sectorul manufacturier, unde încrederea a atins un nou nivel record, după creşteri repetate în acest an. De asemenea, în sectorul serviciilor, încrederea a atins cel mai ridicat nivel de după luna august 2007, acest sector fiind cel mai afectat în timpul pandemiei şi este principalul beneficiar al relaxărilor actuale. În schimb, în rândul consumatorilor încrederea a scăzut, după cinci luni de creştere, ceea ce a contribuit la o uşoară scădere a optimismului în sectorul de retail.
Uzinele din cele 19 state membre ale zonei euro funcţionează la capacitate maximă, alimentate de o revenire globală solidă, iar consumatorii cheltuie pentru călătorii şi servicii care nu au fost disponibile în perioada pandemiei. Cu toate acestea, pe măsură ce impactul pozitiv al redeschiderii activităţii economice începe să se risipească şi încep să se înmulţească temerile cu privire la varianta Delta, ritmul de creştere a încrederii s-a diminuat.
„Comparativ cu situaţia din lunile trecute, ultima îmbunătăţire a fost mult mai modestă, ceea ce sugerează că indicatorul se apropie de nivelul de vârf”, a informat Comisia Europeană într-un comunicat.
Fondul Monetar Internaţional tocmai şi-a îmbunătăţit prognozele economice pentru zona euro, în acest an şi anul viitor, şi susţine că în cea ce priveşte primele patru economii ale blocului comunitar ritmul de creştere va accelera în lunile următoare. Banca Centrală Europeană se aşteaptă şi ea la o creştere economică puternică în trimestrul actual, chiar dacă a avertizat că înmulţirea cazurilor de infecţie riscă să afecteze relansarea.
Doar 57% din populaţia Uiunii Europene este complet vaccinată iar mai multe guverne au introdus noi restricţii pentru a ţine sub control răspândirea noii tulpini Delta a coronavirusului. Chiar dacă aceste restricţii vor constitui un obstacol, este puţin probabil că vor reuşi să deraieze economia.