Reding a transmis autorităţilor competente din statele membre o scrisoare în care le cere să verifice dacă există retaileri care nu-şi informează clienţii că au dreptul la o perioadă de garanţie de minimul doi ani pentru produse precum iPhone şi iPad, potrivit Bloomberg.
„Apple arată în reclame că produsele vin cu o garanţie de un an din partea producătorului, însă nu indică clar faptul că clienţii au dreptul, în mod automat şi fără costuri suplimentare, la o perioadă de garanţie de minimum doi ani, în conformitate cu legislaţia UE. Sunt practici inacceptabile de marketing”, a afirmat Reding în scrisoare.
Autoritatea italiană pentru concurenţă a sancţionat Apple în luna decembrie cu o amendă de 900.000 euro deoarece compania a dezinformat publicul prin spoturi publicitare care promovau o perioadă de garanţie de un an din partea producătorului, cu posibilitate de prelungire prin achiziţionarea unui serviciu separat.
Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al Apple Alan Hely a refuzat să comenteze informaţiile, făcând referire la pagina privind garanţia de pe site-ul companiei.
Potrivit informaţiilor furnizate de Apple, legislaţia UE de protecţia consumatorilor acoperă remedierea defecţiunilor produsului la momentul livrării, în timp ce garanţia de un an oferită de Apple sau garanţia extinsă ce poate fi cumpărată separat se referă la probleme care apar după ce un produs intră în posesia clientului.