Reding despre „turismul” de beneficii sociale: libera circulaţie a persoanelor nu este negociabilă

08 05. 2013
4269232672_51aa7291b0_77430600

‘Aş vrea să spun foarte clar că dreptul la libera circulaţie a persoanelor nu este negociabil, nici acum, nici altădată. Este unul dintre drepturile fundamentale pe care este construită UE. Şi nu văd niciun motiv pentru a ne atinge acest lucru, pentru că niciun stat membru nu a furnizat fapte CE’ care să impună o astfel de măsură, a declarat Viviane Reding într-o conferinţă de presă, întrebată fiind despre scrisoarea celor patru state, care îi este adresată şi ei personal, pe lângă comisarii pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, şi afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Ea a adăugat că regulile privind libera circulaţie a persoanelor din Directiva din 2004 au stabilit foarte clar drepturile şi obligaţiile cetăţenilor şi acestea sunt stipulate în legile naţionale. ‘Deci regulile sunt clare. După trei luni, ceea ce reprezintă dreptul la călătorie, cetăţenii UE trebuie să aibă mijloace suficiente pentru a se întreţine, astfel încât să nu devină o povară pentru statul membru. Şi aceste reguli au fost introduse pentru a ne asigura că dreptul la libera circulaţie nu este abuzat’, a spus Reding.

‘Beneficiile sociale sunt datorate numai oamenilor care lucrează într-o ţară, nu celor care călătoresc în acea ţară. Cetăţenii UE care nu sunt angajaţi nu sunt eligibili pentru aceste beneficii. Este foarte logic. Cetăţenii UE care sunt angajaţi plătesc taxe, contribuie la bugetele statelor, de aceea au dreptul la beneficii din partea acelor state. Cei care nu muncesc nu pot cere aceste avantaje. În plus, cetăţenii UE care lucrează devin eligibili pentru beneficii sociale în condiţii foarte stricte stabilite în testele obişnuite pentru rezidenţă. Toate aceste lucruri sunt în legile naţionale, sunt foarte clare’, a mai spus Viviane Reding, subliniind că mobilitatea forţei de muncă este un foarte mare avantaj pentru toate statele membre.

‘Aşa că nu înţeleg agitaţia, cu excepţia motivelor dictate de campaniile electorale partizane politic’, a conchis comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale.

Serviciile din subordinea celor trei comisari europeni care au primit câte o copie după scrisoarea miniştrilor de interne din Germania, Austria, Marea Britanie şi Olanda au început discuţiile privind elaborarea unui răspuns comun din partea Comisiei Europene la problemele ridicate de cele patru state. Între timp, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, a declarat luna trecută că niciun stat UE nu a prezentat dovezi care să ateste aşa-zisul fenomen al turismului social şi a solicitat statelor semnatare să furnizeze astfel de statistici.