Reducerea cheltuielilor salariale şi a numărului şefilor, în planul de restructurare a TVR

Economica.net
20 07. 2012
tvr_44246200

Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Astfel, în şedinţa de vineri, Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a analizat un prim proiect, în care Comitetul Director (CD) al TVR a prezentat liniile principale pentru restructurarea Televiziunii Române, după cum a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Niţulescu, membru în CA.

El a precizat că proiectul de restructurare analizat în şedinţa de vineri de CA a conţinut câteva măsuri strategice, precum: reducerea cheltuielilor salariale (diferite procente în funcţie de poziţie, funcţie etc); găsirea unor soluţii de mărire a veniturilor (o mai bună colectare a taxei TV şi atragerea unor venituri mai mari din publicitate); dinamizarea liniilor de management, ceea ce implică o reducere a numărului de posturi de conducere din TVR cu circa 30-40%; regândirea strategică a grilelor canalelor şi redefinirea lor în concordanţă cu realităţile pieţei media din România.

De asemenea, se are în vedere reducerea angajaţilor TVR, care va fi analizată după redefinirea organigramei televiziunii publice şi a strategiei canalelor din portofoliul SRTv.

În şedinţă s-a decis constituirea unei comisii de lucru, prezidată de preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi formată din reprezentanţi ai CA, ai CD şi din câţiva experţi din afara televiziunii publice, care în următoarele aproximativ zece zile să elaboreze şi să definitiveze planul de restructurare. În următoarea perioadă se va decide cine sunt experţii din afara TVR care vor face parte din această comisie de lucru, care urmează să îşi înceapă activitatea săptămâna viitoare, a spus Niţulescu.

El a precizat că membrii CA au primit vineri şi o informare din partea departamentului de Resurse Umane al TVR, potrivit căreia, în ultimele două luni de mandat, fostul preşedinte-director general, Alexandru Lăzescu, a transformat 31 de contracte din contracte pe perioadă determinată în contracte pe perioadă nedeterminată.

Totodată, Lucia Hossu-Longin, un alt membru al CA, a declarat pentru MEDIAFAX că restructurarea TVR „trebuie făcută cu bisturiul, nu cu pixul”, astfel încât Televiziunea Română să fie salvată.

„Televiziunea trebuie restructurată. În primul rând, organigrama Televiziunii Române, care este foarte stufoasă, trebuie comprimată”, a spus Lucia Hossu-Longin. Ea a mai spus că reducerea personalului TVR se va face în funcţie de noua structură a instituţiei.

De asemenea, Lucia Hossu-Longin a precizat că va fi analizată situaţia fiecărei televiziuni din TVR, a fiecărei direcţii, a fiecărui departament.

Totodată, CA ia în discuţie şi desfiinţarea TVR Interactiv şi, eventual, a TVR Info sau a unei părţi din TVR Info. „Site-urile vor putea intra în atribuţiile zonei editoriale”, a explicat Lucia Hossu-Longin.

Pe de altă parte, Valentin Nicolau, reprezentant din partea salariaţilor în CA al TVR, a declarat pentru MEDIAFAX că şedinţa CA de vineri a avut ca punct central discutarea primei etape (evaluare şi propuneri) a procesului de restructurare a Societăţii Române de Televiziune.

„În prealabil, a fost făcută o informare despre auditările realizate până la această dată”, a spus Nicolau, precizând că în toate evaluările realizate era scris „management defectuos”. „De aceea am întrebat de ce nu s-au operat deja schimbări şi se menţin în funcţii aceiaşi directori care au girat dezastrul din TVR. Nu am primit răspuns”, a spus Nicolau.

El consideră că planul propus pentru restructurare are „o hibă mare”. „Continuă sistemul de salarizare şi organizare existent, puternic marcat de inechitate”, a spus Nicolau. El a mai spus că în planul de restructurare discutat vineri este prevăzută reducerea cu 9% a salariilor managerilor şi cu 5% a salariilor angajaţilor. „Nu se ţine în continuare cont de faptul că unele salarii în TVR sunt exagerat de mari, iar altele foarte mici”, a spus Valentin Nicolau.

Acesta a precizat că trebuie diminuate la minimum inechităţile din sistemul de salarizare şi relaţiile de muncă din TVR prin: stabilirea şi respectarea nivelurilor de management şi aducerea salariilor managerilor la nivelul corespunzător fiecăruia (acum, pe acelaşi nivel de management, sunt diferenţe mari de salarizare, care îi favorizează pe anumiţi şefi); identificarea celor care nu muncesc deloc, a celor care sunt plătiţi pe ştate fictive şi începerea procedurilor de concediere sau de punere a lor la muncă; coborârea salariilor nejustificat de mari a celor care au fost angajaţi (în special în ultimii ani) şi aducerea acestor salarii la nivelul de salarizare profesional stabilit în grila TVR.

De asemenea, Nicolau spune că a propus ca persoanele care ocupă funcţii de conducere în TVR „să mai producă, realizeze, modereze emisiuni pe perioada mandatului, cu excepţia evenimentelor speciale”, dar şi reintroducerea contractelor de management şi evaluarea periodică a managerilor şi revalidarea pe funcţie din 6 în 6 luni. Totodată, Nicolau spune că este necesară comasarea unor structuri organizatorice şi desfiinţarea altora care nu-şi mai au justificare în actuala schemă de producţie a TVR.

El a mai spus că a decis să părăsească şedinţa de vineri a CA atunci când a aflat că în continuare nu se plătesc impozitele şi taxele reţinute de la angajaţi, „pe motiv că nu sunt bani”. „Am fost indignat pentru faptul că, în acest timp, când legea se încalcă cu bună ştiinţă, se fac noi angajări, se achiziţionează bunuri şi servicii, deci se cheltuie ilegal din banii reţinuţi de la angajaţi”, a mai spus Valentin Nicolau.

Pe de altă parte, într-o precizare postată vineri seară pe site-ul tvr.ro, intitulată „Poziţia CA al TVR în urma şedinţei din 20 iulie 2012”, se spune că „principalul punct pe ordinea de zi a fost Planul de măsuri de eficientizare a activităţilor operaţionale în SRTv şi de optimizare a cheltuielilor”.

„Dată fiind urgenţa punerii în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă 33 din 27 iunie 2012, Preşedintele-Director General, Claudiu Săftoiu, şi Comitetul Director au întocmit – şi înaintat, zilele trecute, către membrii CA – un proiect de reformă care să facă posibilă plata datoriilor fiscale în termen de 6 luni şi reeşalonarea, prin negociere, a datoriilor către partenerii comerciali”.

În precizare se mai spune că „reducerea cheltuielilor şi găsirea soluţiilor optime pentru achitarea datoriilor instituţiei sunt o prioritate”, iar „TVR este obligată prin lege să respecte prevederile contractuale aferente licitaţiilor deja desfăşurate”.

„Plăţile către partenerii TVR nu se efectuează din banii reţinuţi de la angajaţi pentru plata obligaţiilor către bugetul de stat. Plăţile aferente obligaţiilor sociale au fost reluate imediat după deblocarea conturilor de către ANAF, în limitele încasărilor şi cheltuielilor curente”, se spune în precizarea TVR.

Totodată, în document, se spune că TVR nu are în vedere angajarea de personal suplimentar.

„Readucerea televiziunii publice pe linia de plutire nu este o misiune imposibilă. Dar, pentru acest lucru, avem nevoie mai mult ca oricând să fim operativi şi eficienţi. Este vital să rămânem la aceeaşi masă. Este prioritar şi urgent să grăbim deciziile de scoatere a televiziunii publice din impasul financiar în care se află. În acest sens, am aprobat astăzi constituirea în premieră a unui grup de lucru care să includă manageri din TVR – cu experienţă şi cu o bună cunoaştere a instituţiei -, membri ai CA, dar şi persoane din afaraTVR cu experienţă în mass-media şi management. Acest grup cu atribuţii sporite va lucra într-un ritm susţinut pentru a fi eficient si pentru a atinge principalul obiectiv al mandatului CA: reorganizarea din temelii a TVR”, se mai spune în precizarea TVR.

Datoriile SRTv erau de 124,72 milioane de euro la sfârşitul lui 2011, iar la situaţia financiară gravă a TVR au contribuit deciziile manageriale defectuoase luate de foştii directori ai instituţiei, dar şi creşterea continuă a cheltuielilor cu salariaţii, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, postat recent pe site-ul instituţiei.

În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.