Reducerea cotei TVA la 20% se vede rău în buget: în februarie, încasările au scăzut cu 15%

28 03. 2016
calcul_audit_prognoza__plan_00104400_55816800

Încasările din TVA ale bugetului au fost, în primele două luni ale anului, de 10,4 miliarde de lei, în creştere cu 4% faţă de acelaşi interval al anului trecut, potrivit execuţiei bugetare pentru lunile ianuarie şi februarie, publicate de Ministerul Finanţelor.

Vestea este bună doar în aparenţă. Dacă în luna ianuarie 2016 încasările din TVA au fost de 5,97 miliarde de lei, în creştere cu 17% faţă de prima lună a anului 2015, situaţia s-a inversat în februarie. Statul a încasat din TVA doar 3,45 miliarde de lei, cu 15% mai puţin decât în februarie 2015 (atunci au fost de 4,06 miliarde de lei), în condiţiile în care luna februarie a acestui an a avut 29 de zile. Încasările au fost aşadar cu 612 milioane de lei, ceea ce confirmă informaţiile publicate de ECONOMICA.NET acum aproape două săptămâni.

Principala cauză: reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, care s-a văzut pentru prima dată în luna februarie, dat fiind că TVA colectată în ianuarie a fost cea aferentă lunii decembrie, când s-a aplicat cota de 24%.

Cât e de rău

„Un minus 15% în februarie este mai rău decât aşteptările, dat fiind că Guvenul se aştepta la un minus 8% din încasările din TVA pe tot anul, cauzat de reducerea cotei standard de la 24% la 20%. Este însă doar o lună, e prea devreme să ne pronunţăm, dar este destul de mult”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. „Este un TVA net de plată, el se compune din TVA colectat şi rambursări . Nu ştim detaliat fiecare componentă, e posibil ca pe viitor să vedem alt impact. Scăderea este mare, trebuie să vedem cum se aşează lucrurile după o lună, dar este cert că, în 2016, TVA va aduce încasări mai mici la buget”, a spus Dumitru.

Amintim că, potrivit programului fiscal al vechiului Guvern Ponta, asumat în mare parte şi de Executivul Cioloş, anul viitor ar urma să aducă o nouă scădere a fiscalităţii. Printre altele, cota standard de TVA va mai scădea cu un punct procentual, până la 19%, iar supraacciza pe carburanţi, de şapte eurocenţi pe litru, ar urma să fie eliminată. FMI a avertizat deja Guvernul că nu ar mai trebui să aplice măsurile de relaxare fiscală din 2017.

„Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB”, a declarant recent şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir.

Ionuţ Dumitru este şi el de părere că o scădere a taxelor pe consum nu mai este necesară. „În trimestrul patru al anului trecut, consumul a crescut cu peste 7%, în termeni reali. Nu e raţional economic să scazi taxele pe consum, când ai o creştere atât de mare a consumului. E iraţional să mai scazi TVA când el a devenit deja mic, dată fiind o cotă standard de 20% şi jumătate din coşul de consum cu 9%” a mai avertizat Dumitru.

Ce spun Finanţele

Am solicitat un punct de vedere Ministerului de Finanţe referitor la gradul încasărilor din TVA. Iată, integral, ce ne-a transmis Ministerul

„Încasările din taxa pe valoare adăugată  pentru luna februarie 2016 au fost de  3,4 miliarde de lei. Față de programul estimat pentru acesta perioadă veniturile din taxa pe valoare adăugată au înregistrat o realizare de 101,6% (exclusiv obligațiile restante la bugetul general consolidat -de tip SWAP).

Menționăm că, începând cu luna februarie 2016 s-a luat în considerare la estimarea veniturilor bugetare atât efectele măsurii de reducere a cotei de TVA la 9% pentru alimente și servicii de restaurant (O.U.G. nr. 6/2015 aplicabile începând cu 1 iunie 2015) cât și măsura de reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%. Aceste măsuri se reflectă în cota medie de TVA care a scăzut de la 22,9% în prima parte a anului 2015 la 16,8% in ianuarie-februarie 2016, marcând o reducere de 26,6%. În plus, veniturile din TVA au fost afectate și de dinamica negativă a inflației (-2,1% ianuarie 2016 față de ianuarie 2015), în timp ce creșterea robustă a consumului privat (vânzările cu amănuntul) a compensat într-o măsură semnificativă reducerea ratei TVA.”

Bugetul general consolidat a încheiat primele două luni din acest an cu un excedent de 0,8 miliarde de lei, respectiv 0,1% din PIB, faţă de 2,3 miliarde de lei, respectiv 0,33% din PIB, la aceeaşi dată a anului 2015, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 35,4 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 34,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 9,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent şi cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.