Reducerea numărului de membri ai Consiliului ASF de la 11 la 9 a fost aprobată de Guvern prin OUG

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă reducerea componenţei Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară de la 11 la 9 membri, pentru a răspunde în timp solicitării FMI, deşi prevederea a fost inclusă şi într-un proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor şi trimis la Senat.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 15:42
Reducerea numărului de membri ai Consiliului ASF de la 11 la 9 a fost aprobată de Guvern prin OUG

Concomitent, Ministerul Finanţelor Publice a publicat miercuri la secţiunea transparenţă decizională a paginii de web proiectul de ordonanţă de urgenţă, dar nu există informaţii dacă forma publicată pe site este aceeaşi cu cea aprobată de Guvern.

Potrivit documentului publicat de MFP: „A.S.F. este condusă de un Consiliu format din 9 membri, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi 3 vicepreşedinţi, care sunt membri executivi. Fiecare dintre cei 3 vicepreşedinţi are atribuţii specifice corespunzătoare unuia dintre cele 3 sectoare de supraveghere financiară. În hotărârea Parlamentului României de numire a acestora se stabileşte sectorul de supraveghere financiară pentru care sunt numiţi. Ceilalţi 4 membri sunt membri neexecutivi”.

De asemenea, proiectul de OUG prevede că selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi membri ai Consiliului ASF se va face de către comisiile reunite de buget-finanţe şi economice din Camera Deputaţiilor şi Senat, dar fără a se mai specifica creiteriul exclusiv de experienţă profesională.

În aceste condiţii, legislaţia pare că va obliga parlamentarii din comisii să verifice toate aspectele privind criteriile de calificare ca membru al Consiliului ASF şi eventualele incompatibilităţi.

Proiectul de act normativ stabileşte că membrii Consiliului ASF trebuie să îndeplinească şi condiţia de a avea „o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă.

Legea în vigoare stipulează că selecţia se va face exclusiv pe baza experienţei profesionale în domeniu de cel puţin zece ani.

Documentul publicat de MFP nu reglementează însă şi problema incompatibilităţii persoanelor care deţin participaţii de peste 10% din acţiunile emise de societăţile listate.

MFP aminteşte în mai multe rânduri atât în proiectul de OUG, cât şi în nota de fundamentare ataşată, că actul normativ este necesar pentru a răspunde angajamentelor asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană care visează modificarea cu celeritate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

„Totodată, tot pentru respectarea angajamentelor cu Fondul Monetar Internaţional, se introduc prevederi concrete în ceea ce priveşte regimul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese. Astfel, la articolul 9, litera g) se modifică în sensul că, membrii Consiliului să nu poată fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Biroului Permanent al Parlamentului”, se mai spune în nota de fundamentare.

Până în prezent, membrii Consiliului ASF aveau obligaţia să nu fie soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu Preşedintele Romaniei, presedinţii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratiei al Băncii Naţionale a României.

Acelaşi document publicat miercuri introduce pentru personalul instituţiei un regim al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese similar celui stabilit pentru membrii Consiliului ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...