Ratele scăzute ale dobânzilor pentru persoanele care economisesc au fost rezultatul recentei recesiuni cu care s-a confruntat zona euro și a pieței financiare fragmentate din regiune, a explicat oficialul BCE.
‘Ratele mai ridicate ale dobânzilor ar fi exacerbat recesiunea, ar fi întârziat redresarea și ar fi contribuit la riscurile deflaționiste. Prin urmare, ratele mai ridicate i-ar fi afectat pe cei care fac economii’, a afirmat Benoit Coeure.
Banca Central Europeană (BCE) a suprins săptămâna trecută piețele financiare, reducând cu un sfert de punct dobânda de politică monetară, până la nivelul record de 0,25%, după ce scăderea inflației la cel mai redus nivel din ultimii patru ani a pus în pericol sarcina sa de a menține stabilitatea prețurilor.
Rata inflației în zona euro a coborât în luna octombrie 2013 până la nivelul de 0,7%, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii patru ani, în condițiile în care BCE vrea să mențină creșterea prețurilor la un nivel de 2%.
Tot joi, BCE a decis să mențină nemodificată rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, în schimb a coborât dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,75% de la de 1,00%.