Reducerea termenelor de plată în Sănătate ar trebui aplicată gradual pentru toate datoriile – ADRFR

Economica.net
05 03. 2013
medicamente_19682200

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) arată, într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX, că salută intenţia Guvernului de a reduce termenele de plată din Sănătate, însă consideră că soluţia asumării unui termen de plată de 60 de zile pentru noile plăţi, lăsând datoriile actuale, în valoare de peste un miliard de euro, să fie onorate la termene de peste 300 de zile nu reprezintă o alternativă de dorit pentru distribuitorii şi retailerii de medicamente.

Potrivit sursei citate, resursele financiare identificate la nivel guvernamental pentru reducerea termenelor de plată ar trebui să fie utilizate pentru reducerea termenelor de plată aferente întregii datorii existente, la un nivel de onorare care să se situeze iniţial la 210 zile (termen contractual asumat în prezent) şi, ulterior, gradual, la un nivel mai scăzut.

„Noi solicităm respectarea, într-o primă etapă, a termenului actual de decontare, ceea ce ar reprezenta o reducere cu peste 90 de zile faţă de actualul termen de decontare, aplicabil pentru tot soldul înregistrat în acest moment, şi nu diferenţiat în funcţie de momentul emiterii – înainte sau după luna martie 2013. Practic, simpla angajare pe direcţia reducerii reale a termenelor de plată reprezintă, din punctul nostru de vedere, un angajament concret, mult mai relevant decât angajamentul implementării unei Directive aproape imposibil de respectat în prezent pentru România”, a spus preşedintele ADRFR, Robert Popescu, citat în comunicat.

Distribuitorii şi farmaciştii consideră că o abordare prudentă şi pragmatică este preferabilă unui efort de neînţeles pentru achitarea unor facturi încă neemise, pe fondul existenţei unor arierate semnificative în sistem, în condiţiile în care respectarea Directivei 2011/7/UE la nivelul întregii economii româneşti este cel puţin improbabilă, dacă nu imposibilă.

„Implementarea graduală a noilor termene de plată pentru toate sumele restante, nu doar pentru cele înregistrate după 16 martie a.c., este soluţia viabilă şi potrivită atât pentru respectarea angajamentelor guvernamentale luate în faţa organismelor internaţionale, cât şi pentru evitarea tensionării unui sistem farmaceutic care, în ciuda problemelor cu care se confruntă, funcţionează şi nu înregistrează blocaje în livrările cu medicamente. Susţinem reducerea graduală a termenelor de plată, cu menţionarea acestora în contractul-cadru care urmează să fie semnat pentru perioada 2013 – 2014, urmat de reduceri ulterioare confirmării faptului că aceste termene pot fi respectate”, a mai spus Robert Popescu.

Reprezentanţii ADRFR au precizat că sunt dispuşi să discute cu toţi factorii implicaţi din industrie şi din zona autorităţilor publice pentru implementarea unui mecanism realist şi pragmatic de reducere a termenelor de plată într-un interval de timp scurt şi mediu.

Datoria la medicamentele compensate este de 1,3 miliarde de euro, reprezentând una dintre cele mai grave probleme ale industriei farmaceutice, din cauza recuperării la 300 de zile a banilor, dar după 16 martie, când intră în vigoare Directiva plăţilor întârziate, termenul va fi redus la 60 de zile, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa. Până în prezent, toate ţările membre ale Uniunii Europene aveau obligaţia să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligaţia să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile, un decalaj de plată de şase ori mai mare faţă de restul Europei, au precizat reprezentanţii ARPIM.

„Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că datoria strânsă până în 16 martie reprezintă una dintre cele mai dificile situaţii pentru industria farmaceutică din România. Deşi termenul oficial era de 180 zile, în fapt, plăţile se fac la peste 300 zile. Suma la care s-a ajuns în prezent nu este deloc de neglijat – 1,3 miliarde de euro. Industria farmaceutică de medicamente inovative a fost mereu alături de autorităţi în ultimii ani şi a înţeles situaţia economică dificilă cu care acestea s-au confruntat. Ne bucurăm că în prezent Guvernul a decis să pună pe lista priorităţilor plata acestor datorii, întrucât a înţeles că stabilitatea economică în acest sector este în interesul pacienţilor, iar respectarea directivei europene este în interesul României”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

Potrivit lui Sorin Popescu, coordonator Grup Comunicare ARPIM, alocarea de bani de la buget pentru aceste datorii nu este un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o respectare a obligaţiilor României ca membru UE.

„Dorim să subliniem că pentru aceste datorii Guvernul a alocat deja de la buget o parte din banii necesari şi că plata lor nu reprezintă un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o respectare a obligaţiilor României ca stat membru al Uniunii Europene. Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente este deschisă pentru stabilirea unui calendar de eşalonare a datoriilor, aşa încât plata acestora să se facă gradual şi să nu producă dezechilibre în sistem. Avem în continuare un dialog deschis cu Ministerul Sănătăţii şi ne exprimăm convingerea că vom găsi împreună o soluţie în acest sens”, a spus Popescu.

În acelaşi context, ARPIM consideră că intrarea în vigoare, din 16 martie, a Directivei plăţilor întârziate este un semnal foarte bun, pentru că reprezintă începutul unui proces de armonizare şi de intrare în normal pentru România şi pentru mediul de afaceri românesc.