Reducerea TVA la 5% pentru produsele montane, bio şi tradiţionale va avea un impact de 836 milioane de lei, în 4 ani

Reducerea la 5% a cotei de TVA pentru produsele bio şi tradiţionale va avea un impact bugetar total de 836 milioane de lei în următorii patru ani, scăderile de venituri din TVA fiind cuprinse între 106 milioane de lei în acest an şi 260 milioane de lei în 2022, potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care prevede această măsură.
Economica.net - vin, 10 mai 2019, 07:07
Reducerea TVA la 5% pentru produsele montane, bio şi tradiţionale va avea un impact de 836 milioane de lei, în 4 ani

Pe de altă parte, autorităţile arată, în document, că o astfel de facilitate va ieftini astfel de alimente de înaltă calitate, în condiţiile în care preţul acestor produse este mai ridicat, de regulă, decât cel al produselor similare.

„Se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Livrarea acestor alimente va fi însoţită de copia documentului de recunoaştere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepţia livrării efectuate către consumatorul final. Cetăţenii şi consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse de înaltă calitate, ceea ce generează o cerere de produse alimentare cu anumite caracteristici identificabile, care sunt obţinute din materii prime de cea mai bună calitate, cu proprietăţi organoleptice superioare, fără aditivi alimentari în compoziţie”, precizează iniţiatorii proiectului de act normativ.

Aceştia citează Raportul elaborat în comun de Comisia Europeană şi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (State of Health in the EU) pentru anul 2018, potrivit căruia România are a doua cea mai mare rată a mortalităţii din UE, după Bulgaria, de 1.530 decese la 100.000 locuitori, faţă de o medie UE de 1.036 cazuri. Cea mai frecventă cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator (cardiovasculare, cerebrovasculare).

De asemenea, ratele de obezitate în România sunt în creştere: 9,1% dintre adulţi au fost obezi în 2014, comparativ cu 7,9% în 2008, în timp ce ratele în rândul copiilor s-au dublat în ultimul deceniu, media la nivel european fiind 6%.

„Având în vedere aceste statistici îngrijorătoare, este necesar să fie luate în regim de urgenţă măsuri la nivel naţional pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. În România există cadru legislativ naţional care reglementează încadrarea unor alimente în anumite categorii considerate de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aceste produse se diferenţiază de produsele similare de pe piaţă prin faptul că îndeplinesc condiţii concrete de autorizare cu privire la modul în care au fost produse, materiile prime utilizate şi lipsa aditivilor, etc”, se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate, printre principalele direcţii de acţiune stabilite în cadrul Conferinţei Ministeriale Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii despre Nutriţie şi Boli Netransmisibile în contextul Sănătăţii 2020, ce a avut loc la Viena în perioada 4 – 5 iulie 2013, figurează şi reducerea comercializării alimentelor bogate în grăsimi, zahăr şi sare în rândul copiilor, încurajarea alegerii de alimente mai sănătoase prin etichetarea, costurile şi reformularea produselor, promovarea beneficiilor alimentaţiei sănătoase în timpul vieţii, mai ales pentru populaţiile cele mai vulnerabile.

În prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Asociaţiile producătorilor de produse bio, tradiţionale şi de promovare a alimentului românesc au anunţat, recent, că au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%, aceasta fiind o măsură benefică pentru oprirea depopulării satelor româneşti, dar şi în favoarea producţiei, consumului şi accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare româneşti de calitate.

„Măsura propusă este folosită şi de alte state europene pentru a putea oferi producătorilor naţionali instrumente europene şi bugete semnificative pentru certificarea şi promovarea produselor de calitate naţionale fără încălcarea legislaţiei europene în materie. Este lăudabil faptul că începem să învăţăm să cerem şi drepturi într-o Europă încorsetată de restricţii. În acest fel vom putea face din produsele alimentare româneşti nu numai un motiv de mândrie naţională ci şi un motor de creştere economică. Dacă totuşi, Guvernul României consideră că pentru toate produsele alimentare de calitate impactul Bugetar la o cotă de TVA de 0% este prea mare atunci patronatele semnatare sunt de acord şi cu cota de TVA de 5% pentru produsele de calitate pe scheme europene, dar pentru produsele tradiţionale româneşti cota de TVA să fie de 0%”, se arată în comunicatul patronatelor din sectorul produselor tradiţionale şi bio remis marţi AGERPRES.

La începutul lunii aprilie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

În România, cota standard de TVA este de 19%. Ţara aplică şi două cote reduse de TVA, una de 9% (pentru alimente, medicamente, livrarea de proteze, de produse ortopedice, livrarea de apă potabilă şi apă pentru irigaţii) şi alta de 5% (pentru cărţi, manuale şcolare, pentru servicii turistice şi de catering etc).

 

Te-ar mai putea interesa și
Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD
Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat, luni, că proiecte de lege iniţiate de PNL şi aflate în procedură parlamentară sunt preluate de PSD în viitorul program de guvernare,......
Ministrul Digitalizării, despre „smart hospital”: Un concept integrat care va putea fi implementat de anul viitor
Ministrul Digitalizării, despre „smart hospital”: Un concept integrat care va putea fi implementat de anul viitor
Conceptul de spitale inteligente în România - "Smart hospital" - va putea fi implementat de anul viitor, când va începe ...
Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud. Investiţia depăşeşte 73 milioane de lei
Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud. Investiţia depăşeşte 73 milioane ...
Compania de distribuţie Delgaz Grid a demarat, marţi, lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud, un ...
IVECO Daily: autoutilitara care combină fiabilitatea cu eficiența în mediul urban
IVECO Daily: autoutilitara care combină fiabilitatea cu eficiența în mediul urban
În contextul creșterii comerțului online și a nevoii de livrări rapide, vehiculele comerciale devin piloni esențiali ...