‘Întotdeauna vizavi de reducerea TVA am fost lângă patronate pentru că înţelegem că această reducere va conduce la vânzări mai mari şi atunci vor fi şi încasări mai mari, dar şi salarii mai bune pentru angajaţii din industria alimentară. În afară de acest lucru este o măsură benefică. Ea aduce profit, dacă pot spune aşa atât industriei, atât salariaţilor, atât bugetului României, prin vânzări mai multe, prin creşterea consumului, cât şi un mare beneficiu populaţiei care din această reducere poate să facă lunar o economie care să se regăsească în alte cumpărături’, a declarat Dragoş Frumosu, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii.
Acesta a afirmat că în perioada următoare aplicării măsurii va trebui o atentă monitorizare a implementării acesteia de către marii comercianţi, scrie Agerpres.
‘Industria în general şi nu numai trebuie să fie cu ochii pe comercianţi. Trebuie să fim cu ochii pe hipermarketuri pentru că din societatea procesatoare preţul va pleca clar cu 15%, deci preţul de producţie rămâne acelaşi la care se adaugă TVA. La hipermarket este o problemă, dacă nu fac lucrul acesta. Deşi dânşii au promis o colaborare, trebuie o mare atenţie vizavi de preţul de la raft’, a adăugat Dragoş Frumosu.
Marţi, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.
‘În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice’, a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a adăugat că ,’pentru a păstra o coerenţă’, s-a decis ca TVA de 9 % să se aplice şi pentru toate serviciile de alimentaţie publică.