‘Orice relaxare fiscală este binevenită pentru toate categoriile de exportatori. În cazul de faţă, fiind vorba despre o categorie de produse care nu au o pondere foarte mare în exporturile româneşti, influenţa pozitivă a acestei relaxări a TVA nu va avea un impact major, dar oricum poate constitui un stimulent în balanţa de produse agro-alimentare, în special cele cu grad superior de prelucrare oferite la export. Din păcate, cea mai mare parte a exporturilor de produse agroalimentare în momentul de faţă este constituit din materii prime: cereale, seminţe de floarea soarelui, animale în viu. Această măsură va creşte interesul pe fluxul de prelucrare a acestor materii prime vegetale şi animale, pentru a continua să avem o balanţă pozitivă în sectorul respectiv în materie de export şi import. Faptul că de doi ani, în 2013 şi 2014, România a reuşit după mai bine de două decenii să refacă balanţa comercială şi să intre pe excedent, e un lucru pozitiv, iar după măsura de ieri (n.r. 7 aprilie) este posibil ca excedentul de anul trecut, de 500 milioane euro al balanţei cu produse agroalimentare, să fie mărit atât în acest an, dar mai ales în anul următor’, a explicat Ionescu.
Acesta a subliniat, de asemenea, că, prin această măsură, şi efortul investiţional al celor din sector este mai mic.
‘TVA la export se rambursează şi rambursarea în materie de export este o problemă la nivelul ANAF. Este vorba de un procent de 24% pentru ceilalţi exportatori, pentru cei din zona agroalimentară acest efort financiar pe care trebuie să îl facă firmele până când ANAF rambursează TVA este mult diminuat prin măsura de ieri (marţi n.r). De exemplu, dacă export o pereche de pantofi şi mă costă 100 euro şi 24% e TVA, 24 de euro mi-i dă statul înapoi, dar mi-i dă ANAF după ce fac cererea, după ce trec luni de zile. Deci eu am băgat în marfă pe care o export 24% TVA, dar în cazul produselor agroalimentare acum investiţia financiară a exportatorilor, a producătorilor, este de 9%, ca urmare suma investită şi pe care trebuie să o primească înapoi este de doar 9% din preţul produselor exportate, deci e mult mai mic şi asta poate fi un stimulent pentru exportatori să dea drumul la export. Totul e să avem producţie şi ea nu există, mai ales în zona de prelucrare superioară a materiilor prime’, a mai spus Mihai Ionescu.
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie anul acesta.
‘În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice’, a spus Victor Ponta.