‘Am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi consider că există posibilitatea introducerii unei cote de TVA de 9% şi pentru lapte şi produse din lapte, alături de carne, produse din carne şi legume-fructe. Ne vom întâlni luni (16 martie – n.r.), la ora 10,00, la Ministerul Agriculturii pentru a discuta aceste aspecte cu fermierii şi procesatorii din industria al laptelui’, au declarat pentru AGERPRES surse din Ministerul Agriculturii, în data de 11 martie.
Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), în calitate de reprezentant al industriei de procesare a laptelui, a solicitat completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% şi la lapte crud, lapte pasteurizat, produse şi subproduse lactate, precum şi derivatele acestora, scrie Agerpres.
De asemenea, APRIL susţine că menţinerea cotei actuale, de 24%, la lapte şi produse din lapte descurajează consumul acestor alimente esenţiale şi perpetuează concurenţa inegală între produsele din Uniunea Europeană şi cele româneşti.
Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, declara în data de 5 martie că reducerea TVA la 9% pentru lapte şi produsele lactate va fi luată în considerare după ce fermierii şi producătorii vor ajunge la un consens, mai ales că impactul bugetar nu va fi unul foarte mare.
La finele lunii februarie, Federaţiile ProAgro şi Romalimenta au propus Ministerului Finanţelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% şi pentru lapte şi produse din lapte, alături de celelalte alimente incluse deja în proiectul de modificare a Codului Fiscal.
Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru carne, legume, peşte şi fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%.