‘89,07% au votat pentru şi 10,19% împotrivă. Acest lucru poate fi considerat ca fiind rezultatul definitiv’, a declarat Roman Liaguin, şeful comisiei electorale înfiinţate de rebeli. Rata de participare a atins 74,87%, potrivit aceluiaşi responsabil, citat de AFP.
‘A fost foarte uşor să se numere buletinele de vot deoarece numărul persoanelor care au votat împotrivă a fost extrem de scăzut’, a mai spus el.
Insurgenţii armaţi proruşi au convocat duminică populaţia din bazinul Donbass /7,3 milioane de persoane/, unde ei controlează principalele oraşe, să valideze proiectul lor de ‘independenţă’ a ‘republicilor populare’ autoproclamate Doneţk şi Lugansk.
La Kiev, Ministerul Afacerilor Externe a declarat deja înaintea rezultatelor că ‘referendumul… este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei’. Această consultare nu este decât o ‘farsă criminală’ finanţată de Rusia, a mai afirmat ministerul.
Uniunea Europeană nu recunoaşte ‘referendumurile’ din Ucraina
Uniunea Europeană nu recunoaşte ‘aşa-zisele referendumuri’ organizate duminică de separatiştii proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al UE, potrivit AFP.
‘Aşa-zisele referendumuri sunt ilegale şi noi nu recunoaştem rezultatele lor’, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton.
Cei care le-au organizat ‘nu au legitimitate democratică’ şi ‘organizarea (acestor referendumuri) este contrară obiectivelor Declaraţiei comune de la Geneva pentru reducerea tensiunilor’, a adăugat ea.
Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării au fost chemaţi la vot duminică pentru a decide soarta regiunilor Doneţk şi Lugansk, în cadrul unor referendumuri organizate de separatiştii proruşi, referendumuri care ar putea duce la secesiunea acestei părţi a ţării.