Referendum Elveţia – vot cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor

Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor, într-o ţară cu un sector rural încă important şi care dispune deja de legi printre cele mai stricte din lume cu privire la bunăstarea animalelor, informează AFP.
AGERPRES - joi, 22 sept. 2022, 11:06
Referendum Elveţia -  vot cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor

Organizaţiile pentru apărarea animalelor, care sunt la originea iniţiativei, vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituţie, scrie Agerpres.

Practic, această propunere, care a primit mai mult decât cele 100.000 de semnături necesare pentru a organiza un referendum în conformitate cu faimosul sistem de democraţie directă din Elveţia, ar eradica creşterea animalelor în regim industrial.

„Creşterea intensivă este un sistem de producţie care neglijează nevoile fundamentale ale animalelor”, acuză organizaţia pentru protecţia animalelor Sentience, care este la originea iniţiativei. Organizaţia menţionează „suferinţele la care sunt supuse animalele în fermele industriale” precum şi studiile ştiinţifice conform cărora „creşterea animalelor în regim industrial este dezastruoasă pentru mediu şi dăunătoare sănătăţii umane”.

Dacă va fi acceptată, iniţiativa, susţinută de partidele de stânga, Greenpeace şi alte organizaţii de mediu, va impune cerinţe minime mai stricte în materie de găzduire a animalelor, îngrijire, acces la exterior şi practici de sacrificare. De asemenea, va fi redus în mod considerabil numărul maxim de animale din ţarcuri.

Guvernul şi Parlamentul se opun însă iniţiativei, insistând asupra faptului că Elveţia are deja legii stricte privind bunăstarea animalelor. Iniţiativa „merge mult prea departe”, a spus ministrul Sănătăţii, Alain Berset, în luna iunie, afirmând că de peste un sfert de secol Guvernul promovează „creşterea respectuoasă a animalelor”.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, fermele din Elveţia nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de găini ouătoare sau 300 de viţei, ceea ce exclude practic marile ferme industriale existente în alte ţări.

„Nu există creştere industrială a animalelor în Elveţia”, a insistat Marcel Dettling, un fermier şi parlamentar al partidului de dreapta UDC. Menţionând faptul că în ţara vecină Germania există ferme care au un număr de animale de până la 100 de ori mai mare decât în Elveţia, Marcel Dettling a declarat pentru Swissinfo.ch că iniţiativa ar conduce la creşteri semnificative de preţuri.

Însă pentru Philipp Ryf, responsabil pentru această campanie la ONG-ul Sentience, atunci când ai 27.000 de găini înghesuite într-un spaţiu închis şi doar 12% dintre animalele de fermă ies afară, „noi credem că asta înseamnă creştere în regim industrial”. Philipp Ryf a recunoscut că Elveţia are performanţe mai bune decât alte ţări dar a adăugat că se poate şi mai bine.

Guvernul federal a avertizat că dacă iniţiativa va trece, preţurile vor creşte şi de asemenea va exista un impact asupra relaţiilor cu partenerii comerciali. Asta deoarece cerinţele se vor aplica şi importurilor de animale şi produse animale, ceea ce, potrivit Guvernului, ar obliga Elveţia să îşi încalce obligaţiile asumate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi să renegocieze acordurile comerciale. A

Te-ar mai putea interesa și
BYD, reduceri cu 11,5% la modele electrice și hibrid
BYD, reduceri cu 11,5% la modele electrice și hibrid
Producătorul gigant chinez de vehicule electrice BYD oferă reduceri până pe 26 ianuarie la două dintre modelele sale hibride și EV, potrivit site-ului său....
Canalul Suez, venituri în scădere din cauza atacurilor asupra navelor comerciale
Canalul Suez, venituri în scădere din cauza atacurilor asupra navelor comerciale
Perturbările din Marea Roşie - o consecinţă a atacurilor maritime ale rebelilor houthi din Yemen - au dus anul acesta ...
Parlamentul sud-coreean a votat în unanimitate demiterea președintelui interimar Han Duck-soo
Parlamentul sud-coreean a votat în unanimitate demiterea președintelui interimar Han Duck-soo
Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri, în majoritate, pentru demiterea preşedintelui interimar Han Duck-soo, acuzându-l ...
A doua companie aeriană care renunță la Brașov: FlyLili suspendă zborurile din 10 ianuarie. Motivul: număr scăzut de pasageri
A doua companie aeriană care renunță la Brașov: FlyLili suspendă zborurile din 10 ianuarie. Motivul: număr scăzut ...
Compania aeriană FlyLili a anunțat că din 10 ianuarie va suspenda temporar toate zborurile de pe aeroportul din Brașov.