Referendum Găgăuzia, rezultate preliminare: Vot masiv pentru aderarea la Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan
La referendum au participat 70,4%, adică 70.777 alegători, potrivit Comisiei Electorale din regiune. În unele localităţi, prezenţa a ajuns la nivelul de 80%.
Potrivit rezultatelor preliminare din raionul Comrat, 94,5% dintre alegători au optat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi doar 2,7% au optat pentru Uniunea Europeană, scrie luni portalul informaţional din regiune gagauzinfo.md. În unele localităţi, peste 99% au votat pentru aderarea la Uniunea Vamală, notează sursa citată.
La cel de-al doilea referendum, privind posibilitatea declarării independenţei autonomiei găgăuze în cazul în care Republica Moldova îşi pierde suveranitatea, 68% au votat ‘pentru’.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat pe reţelele de socializare referendumul din Găgăuzia, menţionând prezenţa masivă a populaţiei şi sugerând că acest lucru deranjează mult autorităţile de la Chişinău, potrivit portalului vfokuse.md.
Aceste exerciţii au avut loc chiar dacă la 3 ianuarie Judecătoria oraşului Comrat a anulat deciziile Adunării Populare (legislativul) Găgăuziei de organizare a referendumurilor. Mai mult, Procuratura Generală a deschis un dosar penal care este instrumentat de poliţie. Săptămâna trecută, premierul Iurie Leancă şi preşedintele parlamentului Igor Corman au participat la o şedinţă a Adunări Populare încercând să-i convingă pe membrii acesteia să renunţe la plebiscite, dar fără rezulat. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a refuzat să ofere ştampilele speciale utilizate la alegeri, astfel că autorităţile din regiune au confecţionat propriile ştampile.
Acutizarea situaţiei din regiune are loc în contextul în care în acest an în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, iar în Găgăuzia – alegerea guvernatorului. În acelaşi timp, unii politicieni şi analişti politici de la Chişinău consideră că mişcările separatiste şi anti-europene de la Comrat sunt susţinute de Rusia, care a avertizat în mai multe rânduri Republica Moldova că va avea probleme dacă va continua apropierea de UE şi semnarea Acordului de liber schimb şi a celui de asociere cu Bruxellesul.