Rezultatele referendumului din Grecia: Peste 61% dintre eleni au spus „NU” austerităţii

61,21% dintre alegătorii greci au votat 'Nu', împotriva austerităţii, iar 38,94% dintre ei au votat în favoarea propunerilor creditorilor internaţionali, după numărarea a jumătate din buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras, transmite AFP, citând Ministerul grec de Interne.
Economica.net - Dum, 05 iul. 2015, 06:06
Rezultatele referendumului din Grecia: Peste 61% dintre eleni au spus

UPDATE ora 22:00

Peste 61% dintre alegătorii greci au votat împotriva austerităţii – rezultate după numărarea a jumătate din voturi

61,21% dintre alegătorii greci au votat ‘Nu’, împotriva austerităţii, iar 38,94 % au votat în favoarea ei, după numărarea a jumătate din buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras, transmite AFP, citând Ministerul grec de Interne.

UPDATE ora 20:49

60,49% dintre greci au votat împotriva austerităţii; participarea la vot a fost de 60%

60,49% dintre greci au votat ‘Nu’, adică împotriva propunerilor creditorilor internaţionali, la referendumul de duminică, 5 iulie, iniţiat de Alexis Tsipras, arată primele rezultate oficiale, publicate recent de ministerul grec de interne, după numărarea a 20% dintre buletinele de vot. Guvernul lui Tsipras a declarat victoria votului ”NU”.
Ministrul grec de interne, Nikos Vutsis, a declarat că guvernul este mulţumit de modul cum a decurs referendumul, la care a participat circa 60% din populaţia cu drept de vot, peste pragul minim de 40% necesar validării scrutinului, el menţionând de asemenea că nu s-au înregistrat incidente.

Între timp, guvernul grec a anunţat că doreşte să reia rapid negocierile cu creditorii internaţionali şi să încheie un acord cât mai repede posibil, chiar în următoarele 24 de ore.

La Bruxelles, surse comunitare au declarat că a fost convocată pentru luni dimineaţă o reuniune a Grupului de Lucru pentru Eurogrup (Eurogroup Working Group), care va pregăti o nouă reuniune a Eurogrupului dedicată situaţiei din Grecia.

Înaintea referendumului, premierul Alexis Tsipras a îndemnat grecii să voteze ‘Nu’, el argumentând că astfel va putea obţine un acord mai bun din punct de vedere social. În schimb, partenerii europeni ai Greciei au avertizat că un ‘Nu’ riscă să scoată Grecia din zona euro şi să împingă sistemul bancar al acestei ţări către faliment.

Birourile de vot s-au deschis duminică, 5 iulie, în Grecia, la orele 04:00 GMT, pentru referendumul la care grecii decid dacă ţara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaţionali (BCE, UE, FMI), informează agenţiile internaţionale de presă. Urnele s-au închis 12 ore mai târziu, la orele 16:00 GMT. Primele rezultate se vor cunoaşte între orele locale 20:00 şi 21:00 (17:00 şi 18:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne.

În total, sunt aşteptaţi să voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui să răspundă la întrebarea: ‘Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?’

Grecii, la urne pentru un referendum cu implicaţii multiple şi riscante

Grecia îşi joacă duminică viitorul şi soarta primului guvern din UE al stângii radicale într-un referendum indecis care va însemna, totodată, un da sau nu pentru funcţionarea actuală a instituţiilor europene, comentează AFP.

Ultimele patru sondaje de opinie publicate nu promit nimănui triumful: trei dau un avantaj pentru ‘da’, unul pentru ‘nu’, dar la o diferenţă de cel mult 1,4 puncte procentuale.

Referendumul are loc după cinci luni de discuţii fără niciun rezultat, de reuniuni de urgenţă ale Eurogrupului în summituri excepţionale între guvernul grec, format la sfârşitul lunii ianuarie de stânga radicală Syriza a lui Alexis Tsipras şi dreapta suveranistă ANEL, şi creditorii ţării, UE, FMI şi BCE.

Din 2010, aceştia au acordat Greciei 240 de miliarde de euro ajutor sau promisiuni de împrumut, însă nu au mai plătit nimic de aproape un an.

Pentru că Atena refuză să accepte în schimb anumite reforme pe care le consideră prea dificile din punct de vedere social.

După încă un eşec al discuţiilor, premierul Alexis Tsipras a anunţat în noaptea de 27 iunie acest referendum care pune duminică o chestiune cu atât mai alambicată, cu cât Grecia nu mai este sub niciun program de ajutor din seara zilei de 30 iunie.

Alegătorii au putut consulta acest plan financiar, foarte tehnic, numai pe internet.

Iniţial, guvernul Tsipras a părut să spere că, pe baza unui ‘nu’ care să mobilizeze cel puţin jumătate dintre greci în spatele său, s-ar putea întoarce mai puternic la negocieri.

Creditorii însă au preferat să dramatizeze dezbaterea.

Unii dintre ei aşteaptă fără îndoială, după cum a recunoscut preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca referendumul să ofere oportunitatea de a încheia astfel cu ‘epoca Syriza’ şi riscul său de contagiune protestatară la alte ţări din cadrul unei UE fragilă uneori.

Pentru a sprijini votul pozitiv, ei susţin că ‘nu’ înseamnă ieşirea Greciei din zona euro, monedă faţă de care 74% dintre greci sunt ataşaţi, potrivit unui sondaj publicat vineri, faţă de numai 15% care doresc revenirea la drahmă.

Această campanie fulger s-a desfăşurat într-o atmosferă burlescă: grecii speriaţi au retras în weekendul trecut câţi bani au reuşit, astfel că băncile au fost închise pentru o săptămână, iar retragerile de la automatele de bani au fost limitate la 60 de euro de persoană zilnic.

Or, ei strâng aceşti bani, încetinind mai mult economia şi golind mare parte a magazinelor.

În acest context financiar tensionat, ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, a calificat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă ca ‘zvon răuvoitor’ un articol din cotidianul britanic Financial Times potrivit căruia depozitele de peste 8.000 de euro ale cetăţenilor greci vor fi impozitate cu 30% pentru a asigura fondurile necesare băncilor din ţară.

După pregătiri deosebit de rapide – afişe, buletine, transportul urnelor, crearea de site-uri pentru ambele tabere -, vineri seară au avut loc la Atena două mari mitinguri pentru evaluarea raportului de forţe.

Meciul s-a încheiat cu un rezultat aproape egal: 25.000 de manifestanţi pentru ‘nu’, pe care Alexis Tsipras i-a invitat să arate că vor ‘să trăiască demn în Europa’, şi 22.000 de partea adversă.

Sâmbătă a fost zi de odihnă înaintea bătăliei.

Fapt care nu l-a împiedicat pe Yanis Varoufakis, singurul membru al guvernului care a spus clar că va demisiona în cazul victoriei votului pozitiv, să îi acuze în jurnalul spaniol El Mundo de ‘terorism’ pe creditori.

În paralel însă, el a declarat ziarului german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că ‘se aşteaptă ca luni să existe un acord’, indiferent de rezultat.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...