Referendum: Legea prevede interval de votare de 12 ore, nu s-a reglementat un număr de zile
Conform Legii referendumului, în forma completată şi modificată până în prezent, în cazul referendumului de demitere a preşedintelui Parlamentul este cel care stabileşte data organizării acestuia prin hotărâre. În cazul referendumului de revizuire a Constituţiei, organizarea referendumului se stabileşte prin lege, în timp ce în cazul referendumului pe probleme de interes naţional, data este stabilită prin decret al preşedintelui.
În cazul tuturor tipurilor de referendum există o menţiune în care se precizează că „scrutinul se va deschide la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00”, fiind vorba de un interval de timp de 12 ore alocat pentru exprimarea opţiunilor electorale.
Cu toate acestea, Legea referendumului menţionează în cazul referendumurilor locale că „referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica”.
În ceea ce priveşte organizarea unui referendum pe parcursul a mai multe zile există un precedent, cel din octombrie 2003, pentru revizuirea Constituţiei. În acel moment, Guvernul Năstase a emis Ordonanţa de Urgenţă 92 din 9 octombrie 2003 – contrasemnată de miniştrii Ioan Rus şi Gabriel Oprea – prin care se instituiau două zile pentru referendum, respectiv sâmbătă 18 octombrie şi duminică 19 octombrie, cu un interval de votare de 12 ore aferent fiecărei zile între 8.00 şi 20.00.
Procedura instituită în 2003 preciza că după prima zi de votare preşedinţii secţiilor de votare dispuneau pază permanentă asupra tuturor materialelor electorale, sigilarea fantelor de pe capacul urnelor, sigilarea uşilor şi ferestrelor secţiilor de votare, încheierea unui proces verbal cu numărul buletinelor neutilizate şi a numărului de participanţi la vot, iar în faţa uşilor şi a ferestrelor secţiilor trebuiau instituire posturi de pază.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, potrivit RFI, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea organizării referendumului de demitere a preşedintelui suspendat în două zile, că acest lucru este posibil, raţional, iar decizia aparţine USL.
Liderul PDL Mihai Stănişoară a criticat, vineri, ideea USL de a organiza referendumul timp de două-trei zile, dar şi decizia MAE de a reduce numărul secţiilor de votare din străinătate, arătând că acestea dovedesc că USL doreşte fraudarea referendumului.