‘Prioritatea mea este să reformez Uniunea Europeană pentru a o face mai competitivă şi a răspunde îngrijorărilor manifestate de britanici în ce priveşte apartenenţa noastră’ la UE, a declarat prim-ministrul britanic – recent reales -, după o întrevedere cu preşedintele francez, François Hollande, urmată de un dineu de lucru.
‘Menţinerea situaţiei actuale nu este suficientă, pot fi făcute schimbări de care să profite nu numai Marea Britanie, dar şi restul Europei’, a adăugat el.
La rândul său, preşedintele François Hollande a reafirmat că este în ‘interesul Europei şi al Marii Britanii să fie împreună’, manifestând în acelaşi timp ‘respect’ pentru ce va decide ‘poporul’ britanic.
‘David Cameron ne va prezenta propunerile sale şi le vom discuta’, a declarat şeful statului francez.
‘Vrem să ajutăm zona euro să funcţioneze mai bine şi nu dorim să punem piedică unei integrări mai mari’, a dat asigurări David Cameron. ‘Este important ca Uniunea Europeană şi cei 28 de membri să fie flexibili şi imaginativi pentru a răspunde acestei mize’, a adăugat el.
În prima zi a ofensivei sale diplomatice, David Cameron s-a mai întâlnit în cursul unui dejun cu premierul olandez, Mark Rutte, un aliat pe care şeful cabinetului de la Londra speră să poată conta înainte de a pune ţara, cel mai târziu la sfârşitul lui 2017, în faţa opţiunii între menţinerea în UE sau ‘Brexit’ (de la ‘British exit’).
În schimb, Franţa şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu drumul pe care s-a angajat premierul britanic.
Şeful diplomaţiei de la Paris, Laurent Fabius, a apreciat joi dimineaţă ‘foarte riscant’ referendumul. ‘Poporul britanic a fost obişnuit să i se spună: şi, în ziua în care va fi consultat, există riscul să spună că Europa este un lucru rău’, a atras el atenţia.
Premierul britanic, favorabil menţinerii ţării sale într-o uniune reformată, speră, printre altele, să repatrieze anumite puteri în numele suveranităţii parlamentului britanic şi să înăsprească condiţiile de acces la ajutoare sociale pentru cetăţenii UE.