Astfel, în favoarea menținerii în Regatul Unit au votat 2.001.926 de scoțieni (55,3%), în timp ce pentru independență s-au exprimat 1.617.989 de votanți (44,7%). Pentru victorie, una dintre tabere trebuia să obțină 1.852.828 de voturi, scrie Agerpres
Rata de participare la vot a fost una record: 84,6%.
Liderul susţinătorilor desprinderii de Regatul Unit recunoaşte înfrângerea taberei sale
Liderul susţinătorilor ieşirii Scoţiei din Regatul Unit, Alex Salmond, a recunoscut vineri înfrângerea taberei sale la referendumul privind independenţa, relatează AFP.
El a afirmat de asemenea că Scoţia se aşteaptă ca Londra să-şi onoreze rapid promisiunile de a-i oferi mai multe puteri, potrivit Reuters.
Rezultatele parţiale al referendumului de joi arată că majoritatea scoţienilor (aproximativ 55%) au respins prin vot independenţa Scoţiei.
David Cameron îl felicită pe liderul campaniei împotriva independenţei Scoţiei
Premierul britanic David Cameron l-a felicitat vineri pe Alistair Darling, liderul campaniei împotriva independenţei Scoţiei, în contextul în care rezultatele parţiale indică faptul că scoţienii au votat pentru menţinerea în Regatul Unit, relatează Reuters.
„Am vorbit cu Alistair Darling şi l-am felicitat pentru campania bine dusă”, a scris Cameron pe Twitter. Premierul britanic şi-ar fi putut vedea poziţia pusă în pericol în cazul unui vot în favoarea independenţei.
Cameron, care a făcut campanie împotriva independenţei Scoţiei alături de liderii celorlalte două principale partide politice britanice, urmează să susţină o declaraţie televizată prin care va saluta rezultatul referendumul de la biroul său din Londra în jurul orei 06.00 GMT.
Numărul doi al taberei în favoarea separării îşi exprimă dezamăgirea în legătură cu rezultatele
„Se pare că nu vom obţine DA-ul la care am sperat”, a declarat vineri dimineaţă pentru BBC vicepremierul scoţian şi numărul doi al Partidului Naţional Scoţian, Nicola Sturgeon, informează AFP.
‘Este o adevărată dezamăgire faptul că am eşuat la limită în a obţine votul DA’ victorios la referendum, a adăugat ea.
Preşedintele PE Martin Schulz ‘răsuflă uşurat’ după votul împotriva independenţei
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat că ‘răsuflă uşurat după rezultatul’ referendumului din Scoţia privind independenţa, într-un interviu acordat vineri postului german de radio Deutschlandfunk, relatează AFP.
„Recunosc: rezultatul mă face să răsuflu uşurat”, a spus Schulz, ca răspuns la o întrebare despre victoria taberei care s-a opus independenţei Scoţiei în cadrul unui referendum istoric marcat de o rată de participare masivă.
„Sunt mulţumit de rezultat (…) Cred că a fost un proces democratic naţional în Marea Britanie, unde referendumul a fost recunoscut de guvernul de la Londra”, a declarat el.
„Data viitoare când mă voi întâlni cu (premierul britanic) David Cameron, îi voi spune că ar fi bine să avem un Regat Unit într-o Europă unită”, a continuat el.
Întrebat dacă Scoţia ar putea fi un semnal pentru alte ţări, cum ar fi Spania sau Italia, unde existau temeri privind un efect de contagiune în cazul unui vot pentru independenţă la referendum, Schulz a răspuns: „Dacă se va ajunge acum în Scoţia la o autodeterminare culturală, economică rezonabilă (…), rămânând în acelaşi timp în Regatul Unit, atunci acesta poate deveni un model ce ar putea mulţumi alte regiuni”.
NATO salută rezultatul referendumului din Scoţia
Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a salutat vineri rezultatul referendumului privind independenţa Scoţiei şi mesajul transmis de premierul britanic David Cameron referitor la uniunea celor ‘patru naţiuni’, transmite Reuters.
‘Marea Britanie este o membră fondatoare a Alianţei Nord-Atlantice, iar eu sunt încrezător că aceasta va continua să joace un rol fruntaş pentru a menţine NATO puternică’, a afirmat Rasmussen într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.
‘Salut declaraţia premierului David Cameron potrivit căreia Marea Britanie va merge înainte ca o ţară unită’, a adăugat el. Statele Unite ale Americii şi alţi aliaţi şi-au exprimat anterior îngrijorarea faţă de eventuala fragmentare a Marii Britanii, care are o flotă de submarine nucleare amplasată în Scoţia, ce ar slăbi un membru important al NATO.
Premierul britanic David Cameron şi-a exprimat vineri satisfacţia pentru decizia poporului scoţian de a menţine unite cele ‘patru naţiuni’, după ce scoţienii au votat în proporţie de circa 55% împotriva desprinderii Scoţiei de Regatul Unit la referendumul desfăşurat cu o zi în urmă.