Referendumul care ar putea arunca în aer zona euro. Vor marca populiştii încă o victorie în UE?

Economica.net
28 11. 2016
italy_grillo_05312016_1_47779100

Renzi ar putea demisiona, declanşând alegeri parlamentare anticipate în Italia, dacă propunerile de modificare a Constituţiei, care vizează în principal o restrângere a puterilor Senatului – camera superioară a Parlamentului de la Roma – nu vor trece testul electoral. Guvernul actual din Italia mizează pe o coaliţie fragilă în Parlament, formată din nu mai puţin de opt formaţiuni politice şi câţiva independenţi. La ultimele alegeri generale, în 2013, Mişcarea de Cinci Stele, partidul eurosceptic fondat în 2009, în anii de austeritate, de comicul Beppe Grillo, a obţinut peste 25% din voturi.

Renzi a declarat la un moment dat că intenţionează să demisioneze în cazul unei înfrângeri la referendumul de duminică, iar „euroscepticii populişti” – aşa cum sunt descrişi de presa internaţională – ai lui Grillo ar putea câştig teren în eventualitatea declanşării alegerilor generale anticipate. Mişcarea de Cinci Stele a promis în repetate rânduri că va organiza un referendum consultativ privind apartenenţa la euro. Liderii Mişcării de Cinci Stele au făcut campanie pentru ieşirea din eurozonă, însă nu au indicat clar cu ce ar trebui înlocuită moneda unică. Parlamentarul Luigi Di Maio, membru al partidului eurosceptic şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat, într-un interviu pentru La Repubblica, că este în favoarea „unui euro cu două viteze sau unei monede naţionale”, potrivit Bloomberg.

Cu toate acestea, ieşirea Italiei din zona euro este foarte puţin probabilă, având în vedere numeroasele obstacole legale şi situaţia din sondaje. Peste două treimi din italieni se declară adepţi ai monedei unice europene şi doar puţin peste 15% ar favoriza renunţarea la euro. În ceea ce priveşte obstacolele legale, constituţia Italiei interzice explicit abrogarea tratatelor internaţionale prin referendum, iar modificarea ei necesită atât o majoritate de două treimi în parlament, cât şi un alt referendum.

Totuşi, impactul asupra pieţelor financiare nu trebuie subestimat. Acolo contează percepţiile şi încrederea, iar o eventuală înfrângere a lui Renzi duminică ar introduce multă incertitudine în privinţa Italiei, a treia mare economie a zonei euro şi una dintre cele mai îndatorate ţări din UE. Unii analişti anticipează chiar  că destabilizarea coaliţiei de guvernare de la Roma ar putea grăbi aprecierea dolarului până la paritate cu euro, ceea ce ar pune presiuni puternice şi pe leul românesc.