Referendumul din Catalonia a zguduit pieţele financiare din Spania
De asemenea, moneda euro s-a depreciat în raport cu dolarul după ce autorităţile locale au anunţat că 90% dintre votaţi s-au declarat în favoarea autodeterminării la referendumul de duminică, interzis de Curtea Constituţională a Spaniei. Acest referendum a decis calea unei declaraţii unilaterale a independenţei regiunii Catalonia, care reprezintă a cincea parte din economia Spaniei şi ale cărei venituri din taxe sunt cruciale pentru bugetul naţional.
Deşi se aşteaptă ca această criză să se rezolve prin oferirea unei autonomii extinse, analiştii avertizează că incertitudinea ar putea avea un impact asupra creşterii economice a Spaniei şi asupra reputaţiei premierului Mariano Rajoy, care conduce un guvern minoritar.
‘Acesta este, probabil, cel mai prost rezultat pentru Madrid, au avut loc violenţe, dar acestea nu au oprit votul, iar opinia publică din Catalonia este şi mai polarizată. Este clar că riscurile la adresa stabilităţii Guvernului au crescut’, a declarat Federico Santi, analist la Eurasia Group în Londra.
Randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole au crescut cu 10 puncte de bază, până la 1,713%, iar decalajul care le separă de obligaţiunile germane a atins cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. De asemenea, costul asigurării expunerii pe obligaţiunile spaniole via credit default swaps a atins şi el cel mai ridica nivel din ultima lună.
După ce vineri a confirmat ratingul Spaniei la ‘BBB plus’, agenţia de evaluare S&P Global a apreciat că tensiunile dintre Guvernul central şi autorităţile din Catalonia ar putea afecta încrederea companiilor şi investiţiile. Analiştii sunt de părere că o posibilitate de depăşire a acestei crize ar fi oferirea unei autonomi financiare sporite Cataloniei, ceea ce ar putea afecta însă finanţele Spaniei.
Pe piaţa bursieră, principalul indice al bursei de valori de la Madrid, IBEX, înregistra luni o scădere de 1,8%, din cauza scăderilor înregistrate de acţiunile băncilor spaniole. Banco de Sabadell şi Caixabank, ambele cu sediul în Catalonia, au înregistrat scăderi de 6%, respectiv 4,7%.
Impactul referendumului în afara Spaniei a fost unul modest, moneda euro pierzând 0,5% în raport cu dolarul. În plus, creşterea randamentelor pentru obligaţiunile spaniole a dus şi la creşterea randamentelor pentru obligaţiunile italiene la 2,26%, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate.