Anterior, mass-media georgiene au publicat declaraţia preşedintelui parlamentului acestei republici separatiste georgiene, Anatoli Bibilov, conform căruia parlamentarii ar putea decide organizarea unui referendum pe marginea alipirii Osetiei de Sud la Rusia.
‘Astfel de acţiuni contravin dreptului internaţional. Prin urmare, în cazul desfăşurării referendumului nu va avea loc niciun fel de legitimare şi recunoaştere’, a declarat, marţi, Pandjikidze.
Reprezentantul majorităţii parlamentare din Georgia, deputata Tina Hidaşeli, a evaluat iniţiativa Ţhinvali privind desfăşurarea referendumului drept o încercare de a împiedica Tbilisi să semneze Acordul de Asociere cu UE. Potrivit Hidaşeli, Georgia va semna ‘în orice situaţie’, la 27 iunie, acordul cu UE.
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să semneze, la summitul din 27 iunie, Acordul de asociere şi de liber-schimb cu Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.
Georgia a rupt relaţiile diplomatice cu Rusia ca replică la recunoaşterea de către Moscova a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud, în august 2008.