Reforma sănătăţii a preşedintelui Obama, validată de Curtea Supremă

Economica.net
28 06. 2012
imgbarack_obama4_88227400_37005800

Principala prevedere a reformei, obligaţia ca toţi cetăţenii americani să aibă o asigurare de sănătate, a fost aprobată în principiu, oferind o victorie preşedintelui democrat cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA.

Cea mai înaltă instanţă din ţară a declarat constituţională legea care prevede o asigurare de sănătate pentru 32 milioane de americani care încă nu dispun de aceasta.

La sfârşitul unei dezbateri aprinse în întreaga ţară şi mai multe hotărâri judecătoreşti contradictorii, Curtea a decis să menţină dispoziţia cea mai controversată a legii, care face obligatoriu pentru toţi americanii să dispună de o asigurare de sănătate înainte de 2014, sau în caz contrar să fie supuşi unor sancţiuni financiare. Preşedintele conservator al Înaltei Curţi, John Roberts, s-a alăturat celor patru judecători progresişti pentru a aproba această dispoziţie.

Înalta Curte, formată din nouă judecători, dă astfel dreptate administraţiei democrate a lui Barack Obama, care a cerut ca textul să fie declarat conform Constituţiei.

Adversarii administraţiei Obama cer însă ca obligaţia individuală de a obţine o asigurare de sănătate să fie declarată neconstituţională. Ei consideră că legea încalcă libertăţile individuale şi reprezintă o extindere semnificativă a autorităţii guvernului federal asupra prerogativele statelor.

Cu toate acestea, Curtea a făcut unele limitări la o altă dispoziţie a legii care prevede o extindere a programului de asigurări de sănătate pentru cei mai săraci dintre americani, cunoscut sub denumirea de Medicaid.