Reforma sistemului energetic național

08 04. 2024
Pirsan

2. Sistemul de energie electrică actual este determinat de cerere, iar producția poate fi crescută și scăzută, astfel încât să urmeze schimbările cererii de energie electrică. Viitorul sistem de energie electrică este condus de furnizare. În orice moment dat, nivelul producției de energie solară și eoliană depinde de ora din zi, de sezon și de condițiile meteorologice. Producția fluctuează și nu este reglabilă. În consecință, cererea trebuie să fie corelată cu oferta, mai degrabă decât invers.

3. În sistemul energetic actual, producția de energie electrică este centralizată. Electricitatea este produsă în principal într-un număr limitat de centrale mari care produc cantități mari de energie. În viitorul sistem energetic, producția de energie electrică va deveni mai descentralizată decât în prezent, cu un număr mare de locații de producție producând cantități mici de energie. Panourile fotovoltaice de pe acoperișuri, dar și parcurile eoliene mai mari din rețeaua de medie tensiune sunt exemple de producție descentralizată

Astăzi, un număr mic de companii energetice comerciale domină piața energiei. În schimb, descentralizarea oferă oportunități pentru un număr mare de entități de a deveni părți interesate pe piața energiei. Mai mult, este posibilă proprietatea locală, care poate avea beneficii sociale în comparație cu proprietatea centralizată de către marile companii energetice.

Balansarea cererii și ofertei de energie, în special de energie electrică, va deveni mai dificilă în viitor, pe măsură ce ponderea surselor regenerabile crește, deoarece furnizarea de energie electrică din tehnologiile eoliene și solare este în mod inerent variabilă.

Sistemele Energetice Naționale se vor adapta la aceste noi provocări și oportunități iar România nu va fi o excepție. Trebuie să trecem de la discuții despre tehnologii avansate la implementarea acestora. Investițiile în infrastructura de distribuție și transport, în stocare și în SMART GRID sunt obligatorii. România are cel mai mic consum de energie electrică din Europa pe cap de locuitor și dacă dorim să facem tranziția către o economie verde va fi nevoie să creștem acest consum în detrimentul consumului de combustibili fosili (gaze, lemne etc.).

Notă de încheiere

Această perioadă de schimbări majore în sectorul energetic vine cu provocări pe măsură, dar trebuie să înțelegem că aceste schimbări vor genera beneficii care depășesc cu mult efortul și investițiile care trebuiesc făcute.

Dan Pîrșan este președinte al Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE)