Secretarul general adjunct al ONU pledează pentru o taxă pe tranzacţiile financiare din UE care să sprijine refugiaţii

Secretarul general adjunct al ONU, francezul Philippe Douste-Blazy, a pledat vineri pentru o contribuţie de solidaritate pe tranzacţiile financiare în cadrul Uniunii Europene, care să finanţeze primirea refugiaţilor politici şi sprijinirea ţărilor din care provin migranţii din motive economice, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 25 sept. 2015, 16:29
Secretarul general adjunct al ONU pledează pentru o taxă pe tranzacţiile financiare din UE care să sprijine refugiaţii

Fostul ministru de externe al Franţei (2005-2007) s-a aflat în vizită la postul de frontieră Beremend, între Croaţia şi Ungaria, pe unde tranzitează zilnic sute de migranţi în drumul lor spre Europa Occidentală.

În faţa ‘unei situaţii fără precedent de la Al Doilea Război Mondial, chemăm statele Uniunii Europene să instituie o contribuţie de solidaritate pe tranzacţiile financiare, care ar fi de 0,1% per acţiune şi de 0,01% per produs derivat’, a declarat Philippe Douste-Blazy pentru France Presse.

Oficialul ONU a explicat că ‘25% din suma colectată ar merge către statele care primesc refugiaţii politici, pentru a-i putea găzdui cu demnitate şi a-i integra în societăţile noastre, iar 50% către ţările în curs de dezvoltare, pentru a furniza cele cinci bunuri publice mondiale: apă potabilă, hrană, sănătate, educaţie şi toalete’. Restul de 25% ar putea intra în bugetele naţionale.

Potrivit lui Douste-Blazy, ’11 state din UE sunt deja de acord cu instituirea acestei taxe’, el cerând tuturor celorlalte să procedeze în mod similar.

‘Trebuie să acţionăm rapid pentru a putea integra refugiaţii politici care se conformează valorilor europene şi legii internaţionale’, a mai declarat oficialul ONU, estimând că ‘pe termen lung, aceasta va permite de asemenea evitarea unor mişcări enorme de migraţie’.

‘Aceasta este singura soluţie pentru a evita o ascensiune a rasismului şi xenofobiei în Europa’, a subliniat secretarul general adjunct al ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...