„Informaţiile serviciilor(…) sugerează că Rusia încearcă să vizeze nave civile care folosesc coridorul umanitar din Ucraina pentru a perturba exportul de cereale ucrainene”, a scris Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.
Moscova „cu siguranţă va dori să evite scufundarea în mod deschis a navelor civile şi va învinovăţi în mod fals Ucraina pentru orice atac”, se arată în comunicat.
Aceste informaţii „demonstrează dispreţul total al lui Putin faţă de vieţile civile şi de nevoile celor mai vulnerabili din lume”, în timp ce multe ţări africane depind de agricultura ucraineană pentru aprovizionarea cu cereale, a denunţat şeful diplomaţiei britanice James Cleverly, citat în comunicat de presă.
Făcând publice aceste informaţii,”Regatul Unit doreşte să denunţe tacticile ruseşti şi să prevină un astfel de incident”, spune Londra, adăugând „că lucrează cu Ucraina şi alţi parteneri pentru a pune în aplicare măsuri de îmbunătăţire a siguranţei transportului maritim”.
De la începutul războiului din Ucraina, Regatul Unit a desfăşurat mijloace de informaţii pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră.
„Aceste capacităţi ne vor ajuta să atribuim şi să denunţăm în viitor orice atac rusesc împotriva infrastructurii civile sau a navelor”, avertizează Ministerul britanic al Afacerilor Externe.
Potrivit Londrei, de la retragerea din acordul privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră în iulie, Rusia a distrus 130 de infrastructuri portuare din Ucraina şi 300.000 de tone de cereale.
Luna trecută, Marea Britanie a acuzat deja forţele ruse că au încercat să distrugă cu mai multe atacuri cu rachete o navă cargo civilă sub pavilion liberian acostată în portul Odesa, la sfârşitul lunii august.
Din această vară, numărul atacurilor în Marea Neagră a crescut de ambele părţi. Rusia, în special, şi-a intensificat bombardarea infrastructurii de transport a Ucrainei.