Regatul Unit garantează o descentralizare sporită după referendumul din Scoţia

Economica.net
19 09. 2014
scottish_referendum_51705900

Recunoscând înfrângerea taberei sale, prim-ministrul scoţian Alex Salmond a reamintit totuşi angajamentele asumate de David Cameron, de aliaţii săi liberal-democraţi şi de opoziţia laburistă. „Partidele unioniste s-au angajat la sfârşitul campaniei să ofere mai multe puteri Scoţiei, iar Scoţia aşteaptă ca aceste angajamente să fie respectate rapid”, a afirmat el.

Un mesaj auzit de David Cameron. „Celor din Scoţia care sunt sceptici în ceea ce priveşte promisiunile constituţionale făcute, vreau să le spun următorul lucru: am transferat deja puteri sub acest guvern şi o vom face din nou în următoarea legislatură”, a afirmat el vineri dimineaţă într-o alocuţiune la sediul guvernului.

„Cele trei partide unioniste şi-au luat angajamente privind oferirea de puteri suplimentare pentru parlamentul scoţian. Vrem să îi asigurăm că acestea vor fi onorate”, a reafirmat el.

Transferul de puteri către parlamentul regional de la Edinburgh vizează în special colectarea taxelor, folosirea lor şi sistemul de protecţie socială şi este dorit şi de alte naţiuni constitutive ale Regatului Unit.

Leanne Wood, şefa partidului pentru independenţă din Ţara Galilor, Plaid Cymru, a scris vineri pe Twitter: „Orice ofertă făcută Scoţiei trebuie făcută de asemenea şi Ţării Galilor. Este minimul la care trebuie să ne aşteptăm”.

David Cameron a încercat să calmeze nemulţumirea. „În momentul în care scoţienii vor avea mai multe puteri privind administrarea afacerilor lor, acest lucru se va extinde şi la locuitorii din Anglia, Ţara Galilor şi Irlandei de Nord, care trebuie să aibă la rândul lor un cuvânt mai greu de spus în legătură cu afacerile lor”, a declarat premierul britanic.

Seria de concesii va fi totuşi dificil de pus în practică, iar respectarea calendarului anunţat va reprezenta de asemenea o problemă.

„Scoţia a câştigat aproape totul (cu acest rezultat), mai puţin independenţa deplină. Acesta va fi începutul unor negocieri importante. I s-au făcut multe promisiuni, se vor pune în practică, însă într-un context dificil deoarece există deputaţi englezi şi galezi nemulţumiţi de aceste promisiuni”, a afirmat, imediat după anunţarea rezultatelor, Emily Saint Denny, profesor de politică publică la Universitatea scoţiană Stirling.

Un document de lucru care va detalia noile puteri pentru Scoţia – precum şi pentru celelalte trei naţiuni – este aşteptat în noiembrie înaintea unor proiecte de lege care ar putea fi prezentate în parlament până la sfârşitul lui ianuarie, conform angajamentelor luate de Londra.