Regatul Unit nu doreşte să exporte vaccinuri decât după vaccinarea tuturor adulţilor britanici
„Cred că obiectivul nostru central trebuie să fie încercarea de a menţine siguranţa Marii Britanii, dorim să cooperăm şi cu alte ţări, dar principala prioritate este să distribuim vaccinul”, a declarat oficialul la televiziunea Sky News, adăugând că vaccinarea „nu este o situaţie de concurenţă”.
Întrebat dacă Regatul Unit ar putea ajuta Irlanda, Kwarteng a răspuns că, „dacă există doze de vaccin excedentare, le putem da altora, dar în momentul de faţă nu există surplusuri, avem încă de vaccinat un număr uriaş” de oameni.
„Astăzi ne confruntăm cu o criză şi este absolut corect să ne concentrăm asupra încercării de a o rezolva în ţara noastră şi de a menţine siguranţa poporului, astfel încât să putem reveni la un mod de viaţă normal”, a declarat Kwarteng.
Până acum au fost vaccinaţi cu prima doză 30 de milioane de britanici, campania fiind cea mai rapidă din Europa. Obiectivul guvernului de la Londra este vaccinarea tuturor adulţilor până la sfârşitul lui iulie.
Regatul Unit a intrat însă într-un conflict public privind furnizarea cu Uniunea Europeană, unde programul de vaccinare este mult mai lent.
Britanicii au încheiat contracte pentru zeci de milioane de doze de vaccin de la diferiţi producători. Luni, GlaxoSmithKline a dezvăluit detaliile planului pentru ultima parte a procesului de producţie a până la 60 de milioane de doze de vaccin Novavax pentru Regatul Unit.
Premierul Boris Johnson este unul din cei 23 de lideri care au susţinut marţi ideea încheierii unui tratat internaţional pentru colaborare între ţările lumii în cazul unor viitoare urgenţe sanitare.