Regenerarea coridorului Dâmboviţei – CGMB a aprobat elaborarea unui PUZ. Care sunt principalele obiective

Consilierii municipali au fost de acord, luni, cu începerea demersurilor pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal având ca temă regenerarea coridorului râului Dâmboviţei.
AGERPRES - lun, 30 sept. 2024, 12:56
Regenerarea coridorului Dâmboviţei - CGMB a aprobat elaborarea unui PUZ. Care sunt principalele obiective

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Consiliul General cu 37 de voturi „pentru” şi 10 abţineri. Hotărârea prevede şi iniţierea unei colaborări dintre Municipiul Bucureşti, Ministerul Dezvoltării şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, în vederea elaborării acestui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), scrie Agerpres.

Obiectivele PUZ-ului sunt: transformarea coridorului râului într-un element unificator al zonelor traversate şi generator de activităţi de interes public, prin reorganizarea circulaţiilor existente, extinderea spaţiilor plantate, revitalizarea spaţiilor publice şi a zonelor construite adiacente.

Se mai doreşte crearea unor zone cu nivel scăzut de emisii, implementarea soluţiilor bazate pe natură, asigurarea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice.

În referatul de aprobare este subliniată importanţa dezvoltării infrastructurii verzi şi albastre a oraşului, în vederea reducerii efectelor poluării şi a supraîncălzirii determinate de insulele de căldură, dar şi a creşterii siguranţei în caz de inundaţii.

„Măsuri implementate în multe oraşe europene (Aarhus, Milano, Breda, Ljubljana, Oslo, Viena) au scos în evidenţă beneficiile pe care le au râurile asupra oraşelor şi faptul că acestea cresc rezilienţa zonelor urbane în ceea ce priveşte adaptabilitatea la schimbările climatice”, arată sursa citată.

În mai 2022, în baza ordinului prefectului Capitalei, s-a constituit un grup tehnic din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, dar şi experţi independenţi. Scopul grupului este acela de a facilita reamenajarea râului în conformitate cu noile condiţii generate de schimbările climatice, funcţionarea în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice şi transformarea coridorului urban al râului într-un element „unificator” al zonelor fragmentate.

Pe 17 septembrie, cu ocazia participării la conferinţa „Dâmboviţa Apă Dulce – coridor verde albastru al Bucureştiului”, primarul geneal al Capitalei, Nicuşor Dan, a semnat Manifestul pentru Dâmboviţa. El anunţa că va pune pe ordinea de zi a CGMB proiectul de aprobare a protocolului de colaborare între Municipiul Bucureşti, Ministerul Dezvoltării şi judeţul Ilfov pentru realizarea unui PUZ care să transforme cursul Dâmboviţei, de la Lacul Morii la Glina, într-un punct de atracţie pentru oraş. La conferinţa organizată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi NOD Makerspace a participat şi ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Organizaţii ale societăţii civile, autorităţi publice, oameni din administraţie, mediul academic şi de business şi-au dat mâna pentru ca Dâmboviţa să devină un loc plin de viaţă care să contribuie la dezvoltarea Capitalei”, scria Nicuşor Dan, într-o postare pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Profi rămâne pe piața de retail media în parteneriat cu Footprints AI, după șase luni de teste
Profi rămâne pe piața de retail media în parteneriat cu Footprints AI, după șase luni de teste
După o etapă pilot de șase luni, retailerul Profi Rom Food care deține rețeaua de magazine de proximitate cu cea mai mare extindere națională, intră oficial pe piața de retail media în......
Bugetul Companiei Parking pentru 2024 a crescut cu 45% – CGMB
Bugetul Companiei Parking pentru 2024 a crescut cu 45% – CGMB
Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în şedinţa de luni, bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Municipale ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date 30.09.2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date 30.09.2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Uber lansează serviciul Green în Craiova, Constanța, Iași și Sibiu
Uber lansează serviciul Green în Craiova, Constanța, Iași și Sibiu
Uber anunță extinderea produsului Uber Green în patru noi orașe: Craiova, Constanța, Iași și Sibiu, incluzând modele ...