Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Satu-Mare, Sălaj şi Maramureş au fost dotate cu mașini și echipamente pentru a putea răspunde în timp real situațiilor de urgență. Proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord” a vizat îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de urgenţă la nivelul regiunii prin achiziționarea a 64 de autospeciale, iar rezultatul imediat a fost reducerea la jumătate a vitezei de răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă şi sporirea gradului de siguranţă şi sănătate a cetăţenilor.
Coordonat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”, proiectul s-a derulat timp de 18 luni și s-a încheiat în noiembrie 2012.
Achiziţionarea echipamentelor s-a efectuat în două tranşe: în prima etapă au fost achiziţionate 38 de autospeciale (cu apă şi spumă de capacitate mărită, cu apă şi spumă de capacitate medie, de cercetare C.B.R.N. și de descarcerare grea). În a doua etapă au fost cumpărate 26 de autospeciale, printre care una de intervenţie la accidente colective şi salvări urbane, un centru de comandă şi control mobil, cu echipamentele de specialitate şi de comunicaţii aferente, două ambulanţe de tip B, de prim ajutor, şi trei ambulanţe de tip C, pentru Terapie Intensivă Mobilă.
Un proiect pentru coordonarea intervențiilor la nivel regional și național
Odată cu finalizarea proiectului, numărul mașinilor pentru intervenție în situații de urgență în regiunea Nord-Vest a crescut de la 150 la 214, iar acest lucru a permis reducerea timpului mediu de răspuns de la 38 la 17 minute în zonele rurale și de la 18 la 9 minute în zonele urbane. Pentru utilizarea acestor autospeciale au fost instruiţi 1.166 de angajaţi ai celor șase Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele regiunii.
Noile echipamente oferă posibilitatea realizării intervențiilor în orice condiții, un grad sporit de protecție a personalului implicat în soluționarea situațiilor de urgență și oportunitatea ca aceștia să poată alege mult mai rapid modalitățile optime de intervenție. S-au diversificat simțitor tipurile de descarcerări care pot fi efectuate, iar asistenţa medicală prespitalicească poate fi oferită direct la locul intervenţiei, indiferent de locul de producere a accidentului.
Un alt rezultat al proiectului a fost îmbunătățirea colaborării dintre inspectoratele pentru situații de urgență din regiune și dintre acestea și consiliile județene – având în vedere că proiectul a fost implementat de o echipă formată din reprezentanţi ai consiliilor judeţene şi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor membre în Asociaţie, coordonatorul fiind județul Cluj.
Intervenţiile care se pot realiza cu ajutorul noilor echipamente sunt de amploare mult mai mare, au un grad sporit de eficiență și pot fi efectuate în orice zonă a regiunii; în cazul unui dezastru naţional, maşinile se pot conecta la centrul de comandă naţional şi la alte structuri ale Ministerului de Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, pentru luarea unor decizii de comun acord.
Rezultatele excelente obținute, au determinat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord” să continue proiectul și să completeze baza materială a Inspectoratelor de Urgență din regiune. Astfel, în luna mai 2012 a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență din Transilvania de Nord – Etapa a II-a”, iar în mai 2013 a demarat proiectul “Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență din Transilvania de Nord – Etapa a III-a”. Cele două proiecte au completat dotările Inspectoratelor pentru Situații de Urgență cu încă 18 autospeciale (12 autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă și șase autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă).
Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.