Regio sprijină intervenţiile în situaţii de urgenţă din regiunea Centru

Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 04:51
Regio sprijină intervenţiile în situaţii de urgenţă din regiunea Centru

În anul 2008, pentru a putea accesa fondurile disponibile prin Regio – Programul Operațional Regional și pentru a finanța proiectul „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru” a fost necesară înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei”. Membrii  fondatori sunt județele din Regiunea Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
 
Obiectivul principal al proiectului a vizat creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţă publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă şi dezastre majore. Pe termen lung s-a urmărit  sprijinirea dezvoltării economice şi sociale, echilibrate teritorial, prin creşterea gradului de siguranţă a populaţiei, indiferent de localizarea aşezămintelor umane.

Au fost achiziționate o serie de echipamente care au intrat în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență din Regiunea Centru: 24 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă (câte 4 pentru fiecare județ), 6 autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă (câte una pentru fiecare județ), 6 autospeciale pentru descarcerări grele (câte una  pentru fiecare județ), echipamente pentru dotarea centrului mobil de comandă și control, aflat la Inspectoratul pentru Situații de Urgențe „Horea” al județului Mureș, precum și 3 autospeciale de cercetare nucleară, biologică, chimică și radiologică (câte una pentru județele: Mureș, Brașov și Sibiu).

Unul din cele  mai importante rezultate ale acestui proiect a fost reducerea timpului de răspuns la jumătate, de la 48 de minute la 24 de minute în zonele rurale şi de la 25 de minute la 11 minute în zonele urbane, precum și scăderea numărului de persoane deservite de o autospecială de la peste 30.000  la sub 25.000 de  locuitori.

647 persoane au fost instruite pentru a utiliza echipamentele specifice achiziționate în cadrul proiectului, a crescut simțitor gradul de  protecţie a personalului de intervenţie, eficiența operațiunilor este mult mai bună, iar timpul acestora este mult mai scurt.
 
Numărul intervențiilor la situaţii generate de riscuri naturale şi a celor tehnologice a crescut de peste 4 ori . Numărul intervenţiilor în mediul rural a crescut cu 14% mai mult decât în zona urbană, reducându-se astfel diferența gradului de acces al populaţiei la servicii de sănătate şi de siguranţă, din interiorul Regiunii.

De asemenea, prin achiziţionarea de echipamente de intervenție rapidă, proiectul a contribuit la reducerea pierderilor economice din Regiunea Centru cu 81%, la 30 aprilie 2013 fiind înregistrată la nivelul regiunii Centru o valoare a bunurilor salvate de 62,5 milioane lei.

Avantajul principal al accesării fondurilor europene sunt resursele financiare de care pot beneficia pentru atingerea obiectivelor propuse în strategiile pentru dezvoltare locală, fără de care obiectivele ar fi mult mai dificil de atins și cu siguranță ar fi necesar un timp mai îndelungat pentru realizarea lor. Astfel, dezvoltarea locală este mult mai accelerată datorită acestor fonduri, mai ales datorită programului Regio, care este mai aproape de nevoile specifice regiunii, decât programele naționale. (…)Nu credem că există proiecte fără probleme, dar important este că aceste probleme, indiferent de natura și dimensiunea lor, să fie depășite, fapt pe care noi l-am reușit”, a declarat Adriana Burus, consilier în cadrul ADI „Centrul Transilvaniei”.
 
Proiectul „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru” este primul din România, care a fost realizat la nivelul unei regiuni de dezvoltare şi la implementarea căruia a contribuit întreaga regiune.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare regională care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare,  harta  proiectelor finanțate prin Regio Programul Operațional Regional 2007-2013.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Mâine la ora 15:00 se deschide circulația pe tronsonul 3
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Mâine la ora 15:00 se deschide circulația pe tronsonul 3
Mâine se va putea circula pe autostradă de la Buzău la Focșani (A7), pe aproape 80 de kilometri, anunță joi Cristian Pistol, directorul general al CNAIR....
PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului. Ce spune USR
PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului. Ce spune USR
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota ...
Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun cifrele
Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun ...
Obligațile investiționale asumate de kazahi în România prin intermediul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român ...
INOX SA, care produce încărcătoare pentru puștile Kalașnikov, a depus cerere de deschidere a concordatului preventiv
INOX SA, care produce încărcătoare pentru puștile Kalașnikov, a depus cerere de deschidere a concordatului preventiv
INOX SA din Măgurele a depus la Tribunalul Ilfov o cerere pentru deschiderea procedurii de concordat preventiv. Termenul ...