Reguli mai dure pentru firmele care aduc lucrători extracomunitari. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru angajatorii care nu încheie contract de muncă în 15 zile de la intrarea în ţară a străinilor

04 03. 2024
materiale constructii
Foto: Ricardo Gomez Angel via Unsplash

Modificări importante aduse Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014

Angajatorul va avea obligația să încheie contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă, reiese din analiza Economica.net asupra proiectului de OUG.

Angajatorul e pasibil de amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei pentru neîncheierea contractului individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă, potrivit analizei Economica.net asupra proiectului de OUG.

Nu constituie contravenție dacă fapta e din culpa cetăţeanului străin, reiese din proiectul analizat de Economica.net.

Criterii mai aspre pentru eliberarea avizelor de angajare

Angajatorul care solicită eliberarea avizului de angajare pentru lucrători străini permanenţi trebuie să fi desfăşurat activitate de minimum un an în domeniul pentru care cere avizul de angajare, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

În cazul străinilor titulari ai vizelor de lungă ședere în scop de angajare în muncă valabile, avizul de angajare pentru lucrători permanenţi se va elibera o singură dată.

Modificările aduse OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare:

Străinilor intraţi în România în scopul angajării li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, încheiat în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea pe teritoriul României sau, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul primit este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reiese din analiza Economica.net pe baza proiectului de OUG.

Autorităţile vor putea dispune măsura revocării vizei dacă nu a fost încheiat contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, sau, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă, se arată în analiza Economica.net pe baza proiectului de OUG care modifică şi completează OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată. Cetăţeanului străin nu-i va fi revocată viza dacă neîncheierea contractului individual de muncă e din culpa angajatorului.

Fiecărui străin pentru care au fost eliberate avize de angajare ori de detașare, căruia i s-a prelungit dreptul de ședere temporară sau căruia i s-a acordat dreptul de ședere pe termen lung, i se atribuie de către Inspectoratul General pentru Imigrări un cod numeric personal, care se înscrie în permisul de ședere sau în avizul de angajare ori de detașare, după caz.

Cetăţenii extracomunitari vor avea obligaţia să declare în termen de 3 zile lucrătoare orice modificare survenită în legătură cu angajarea lor în România la formațiunea teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări, care le-a acordat dreptul de ședere, conform proiectului de OUG analizat de Economica.net.
Motivul schimbării reglementării e descurajarea străinilor să folosească venirea în România ca pretext pentru a migra ilegal către state din Vestul Europei.

Angajatorii vor fi obligaţi să informeze formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări cu privire la încetarea sau suspendarea raportului juridic cu cetăţeanul străin, în termen de 3 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului.

Precizări

Prin cetăţean străin înţelegem persoana care nu are cetățenie română, cetățenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European ori cetățenia Confederației Elvețiene.

Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de OUG. Ca să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de guvern şi OUG – publicată în Monitorul Oficial.