Reguli noi pentru toți șoferii. Se poate cumpăra RCA mai ieftin decât prețul standard. Primele aplicații cu ” oferte speciale” au apărut deja pe piață

Din 8 septembrie anul acesta au intrat în vigoare cele mai importante modificări aduse vreodată la legea 132/2017 a asigurărilor auto, mai cunoscută ca "Legea RCA". Una dintre aceste schimbări, deși contestată parțial de distribuitorii din asigurări, poate oferi șoferilor șansa de a achiziționa asigurarea obligatorie la prețuri mai avantajoase decât în mod normal. În timp, șoferii vor avea la dispoziție inclusiv un comparator independent de prețuri, la nivel de piață, care va fi conceput, cel mai probabil, de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), așa cum prevede și o Directivă Europeană.
Ion Dobreanu - Dum, 25 sept. 2022, 21:38
Reguli noi pentru toți șoferii. Se poate cumpăra RCA mai ieftin decât prețul standard. Primele aplicații cu

O normă emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și intrată recent în vigoare dă posibilitatea firmelor de asigurare și intermediarilor să vândă aceeași poliță RCA la prețuri finale diferite, în funcție de costurile de distribuție. Este o premieră pentru piața din România și, din perspectiva șoferilor, ea înseamnă, de fapt, posibilitatea de a achiziționa o poliță de asigurare la prețuri mai mici decât în mod normal. Achiziția online, mai puțin costisitoare pentru asigurători, va permite cumpărarea unei polițe la prețuri mai mici cu până la 10% decât oferta standard, prin brokeri sau agenți, arată primele estimări.

În curând, pe piață vor fi disponibile nu doar mai multe aplicații prin care clienții își vor putea cumpăra RCA online direct de la asigurător(acestea există deja în unele cazuri), dar și comparatoare de preț care vor afișa tarifele tututor asigurătorilor, cel mai probabil cu un cost de distribuție semnificativ mai mic decât cel perceput de brokeri, deci la prețuri finale mai mici. Un astfel de comparator există și în planurile Biroului Asigurătorilor Auto din România(BAAR), după cum a mai scris Economica, mai ales că noile Directive europene în domeniul RCA, care vor trebui adoptate și în legislația locală, chiar impun existența unui astfel de instrument la nivel de piață. Acest comparator va lista prima netă și va trimite direct către platformele asigurătorilor, iar costurile de administrare vor fi mai mici decât comisioanele plătite brokerilor, deci și cumpărătorul va achiziționa mai ieftin.

AICI puteți vedea toate modificările semnificative aduse de cea mai recentă normă RCA, explicate pe înțelesul tuturor

Mecanismul funcționează în felul următor. Noua formă a normei spune că: Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.”

Norma încă în vigoare spune că: „Indiferent de canalul de distribuţie utilizat, asigurătorul RCA practică aceeaşi primă de asigurare, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.” . Altfel spus, noua normă nu mai face referire la prețul final al RCA, dând libertate asigurătorului să stabilească acest preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea. De exemplu, în mod normal, costurile de vânzarea online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri sau agenți propriii, iar asta se va putea tradce în prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA.

Brokerii se tem că noile reglementări le-ar putea afecta masiv activitatea. Asigurătorii îi contrazic și subliniază că cei care câștigă sunt în primul rând clienții

Deși modificările nu au fost încă implementate la nivelul întregii piețe, au apărut deja primele oferte adaptate la noile condiții, fapt care îi nemulțumește pe unii dintre intermediari, care apreciază că vânzarea unei polițe, în online, cu un comision de vânzare de 1-2% sau chiar 0 le va afecta activitatea, scoțând din piață o parte din jucători. Menționăm că, potrivit datelor din piață, în primele la nivelul primelor șase luni din 2022, comisionul mediu încasat de brokeri pentru vânzarea de RCA a fost în jur de 10,5%, reducerea acestor costuri la doar 1% însemnând, pentru client, o reducerea echivalentă a prețului de achiziție a RCA.

” Am văzut câțiva asigurători care vorbesc despre costuri de distribuție care sunt nerealiste. Vânzarea online presupune clar costuri mai mari – vorbim de costuri asociate plăților cu cardul, responsabilitatea actului de distribuție cade în sarcina unor angajați care operează “spatele” platformei de distribuție – de unde alte costuri; se adaugă cheltuieli materiale (energie, etc.) și costuri de mentenanță a sistemelor IT. Ar fi bine ca asigurătorii în cauză să folosească cifre mai realiste ca să nu introducă distorsiuni artificiale în piață.”, a comentat, la o conferință de profil, Ștefan Prigoreanu, CEO al Millenium Broker, unul dintre intermediarii de top. Acesta a precizat că deja sunt asigurători care încearcă să vândă polițe online la prețuri mai reduse.

Îl contrazic, totuși, reprezentanții firmelor de asigurare. ” Pentru noi, ca asigurători, adăugarea unui comision de intermediere pentru online ar însemna să considerăm acești bani ca profit – pentru că nu avem cui să-i plătim. Este clar că fiecare model de distribuție are costuri de operare. Să nu confundăm însă polița intermediată cu cea neintermediată. Noi astăzi operăm cu emitere electronică pe RCA – care nu înseamnă vânzare online. Fiecare model de distribuție are costuri de operare…”, a declarat Virgil Șoncutean, CEO al Allianz Țiriac, cea mai profitabilă companie de asigurări din România și unul dintre cei mai mari trei jucători pe RCA începând din 2022.

În aceeași direcție merge și Călin Matei, director adjunct al Groupama, cealaltă societate mare, cu portofoliu diversificat, care a ales să apese tare pedala RCA după falimentul City Insurance și care este în prezent al doilea mare jucător din RCA și, probabil, lider al întregii piețe după primele șase luni din 2022. Reprezentatul companiei franceze spune, în primul rând, că, în opinia sa, consumatorul are nevoie să compare mai multe prețuri.

”  Vânzările online ale asigurătorilor nu vor fi niciodată un competitor pentru brokeri, indiferent de comision. Clienții vor să înțeleagă unde ești situat în piața și au nevoie de sfaturi. Competiția reală va fi mai degrabă între brokeri și platformele de comparații online. În Groupama, pe zona RCA remunerarea angajaților noștri este identică cu cea din companiile de brokeraj. Vânzătorul nostru însă are un dezavantaj în raport cu un broker – nu poate furniza informații despre concurență, ceea ce pentru client este un serviciu incomplet în raport cu ceea ce poate primi de la un broker”, a explicat Matei.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...