Actualizare 1 iulie
Noile reglementări privind concediul medical sunt cuprinse în OUG 74/2021, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 645 din 30 iunie, arată documentul studiat de Economica.net.
Reglementările intră în vigoare la 1 august, după ce se actualizează şi normele de aplicare ale actului normativ.
Ştirea iniţială din 30 iunie
Concret, oug aprobată miercuri de executiv prevede că baza maximă de calcul lunară pentru indemnizaţiile de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se va determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele şase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a trei salarii minime brute pe țară (spre comparaţie, în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar).
Vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele şase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii.
Persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opțional în sistem, pe bază de contract, pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în baza declarației fiscale depuse în scopul plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum.
Asiguraţii care primesc concediu medical vor avea un plan de recuperare întocmit de medicul curant, pe care trebuie să-l respecte.
Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților, în scopul recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale a acesteia. În acest sens, medicii curanţi vor întocmi unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape.
Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care persoana asigurată, beneficiara concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă, are obligația să le respecte, se arată în oug studiată de Economica.net. Structura planului de urmărire a evoluției bolii se stabilește prin normele de aplicare a acestei ordonanțe de urgență.
Pentru respectarea planului de urmărire a evoluției bolii medicul curant va acorda consultații la cabinet. În cazul persoanelor nedeplasabile, consultațiile se acordă la domiciliul persoanei asigurate sau la distanță, după caz.
Excepţiile
Prin excepție de la prevederile antemenţionate, medicul curant nu are obligația întocmirii planului de urmărire a evoluției bolii pentru certificatele de concediu medical care se eliberează pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru certificatele de concediu medical care vizează durata internării persoanei asigurate.
Medicii care nu vor face planurile de urmărire a evoluţiei bolii asiguraţilor care primesc concediu medical riscă amendă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, se arată în OUG 74/2021, studiată de Economica.net.
OUG aprobată miercuri reglementează sancţiuni pentru persoanele care lucrează pentru mai mulţi angajatori şi care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezintă certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori continuă să muncească. OUG 74/2021 prevede amenzi de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru oamenii aflaţi în situaţia antemenţionată (muncesc la un angajator în timp ce la un alt angajator au adus concediu medical), precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate, se arată în actul normativ consultat de Economica.net.
Amenzi majorate cu 1.000 de lei
Concret, oug aprobată miercuri prevede că amenzi de la 3.500 lei la 6.000 lei pentru angajatorii nu pun la dispoziţia organelor de control ale Caselor de Asigurări de Sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate/nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal/refuză nejustificat plata indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor/ nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;
OUG aprobată miercuri (74/2021) reglementează amenzi cuprinse între 6.000 şi 11.000 lei pentru medicii care eliberează certificate de concediu medical cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.
De asemenea, oug adoptată miercuri de guvern asigură punerea în aplicare a Deciziei Curții Constituționale nr. 244/2021, în sensul stabilirii faptului că asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, şi nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până în prezent.
Reglementările vor intra în vigoare începând cu data de 1 august, dată până la care se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ aprobat azi, pentru a asigura implementarea unitară la nivel național.