Guvernul a aprobat, joi, printr-o Hotărâre, o serie de modificări şi completări la normele metodologice de aplicare a OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.
Noile prevederi se aplică personalului didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, personalului didactic auxiliar şi personalului didactic auxiliar de conducere din învăţământul de stat, anunţă Ministerul Educaţiei.
Hotărârea aprobată clarifică modul în care se stabilesc drepturile salariale pentru personalul didactic auxiliar de execuţie şi conducere din învăţământul preuniversitar, fiind vizate funcţiile de secretar şef şi contabil şef din unităţile de învăţământ preuniversitar.
Decizia de joi stabileşte şi suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor.
Astfel, reîncadrarea personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ se face pe funcţiile, gradele didactice, tranşele de vechime în învăţământ şi gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic, respectiv pe funcţiile, gradele/treptele profesionale şi gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic auxiliar, astfel încât drepturile salariale acordate la 1 august 2016 să nu fie mai mici decât salariul de bază aferent lunii iulie 2016.
Alte prevederi vizează perioadele care constituie vechime în învăţământ. Potrivit hotărârii aprobate, pentru învăţământul superior/universitar/preuniversitar, constituie vechime în muncă şi perioadele în care personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control s-a aflat în concediul pentru creşterea copilului în vârstă până la doi ani, respectiv trei ani, precum şi perioada în care personalul didactic de predare a efectuat stagiul militar, după care s-a reîntors la catedră, respectiv perioadele în care personalul didactic de predare a avut catedră rezervată în învăţământ.
De asemenea, reprezintă vechime în muncă şi activitatea desfăşurată de profesorii sau maiştrii instructori în perioada 1984-1990, cu normă întreagă în învăţământul preuniversitar, dar cu plata salariului din alte sectoare de activitate.
Sunt aduse clarificări şi cu privire la suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor. Astfel, cei care deţin acest titlu şi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care l-au obţinut şi nu au beneficiat de această sumă compensatorie, beneficiază de suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor, în acord cu prevederile OUG nr. 43/2016, stabilită la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad/treaptă profesională din unitatea/instituţia de învăţământ sau, după caz, dintr-o unitate/instituţie similară.