Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 19 martie 2024 un preț al benzinei standard de 7,11 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,42 lei/litrul.
Așadar, compania petrolieră a crescut azi prețuile cu patru bani pe litru, și la benzină și la motorină.
Este prima ieftinire după o periadă de patru ieftiniri consecutive – de la începutul acestei luni prețurile au tot scăzut, ieftiniri care au venit după o serie de 12 scumpiri consecutive, operate de la la jumătatea lunii ianuarie.
Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.
Cel mai probabil scumpirile de acum vin pe findul creșteriui prețului la țiței, care antrenează – dar nu este singurul factor – creșerea cotațiilor la carburanți, în general. La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru Europa, a ajuns la 86,7 dolari pe baril.
Petrolul a sărit joia trecută de pragul de 85 de dolari pe baril, ajungând la cele mai mare nivel din ultimele patru luni. Tendința de creștere s-a intensificat după de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a publicat previziuni pozitive privind cererea globală, care ar putea să nu fie susținută de ofertă.
Pieţele petroliere mondiale se vor confrunta în 2024 cu un deficit de aprovizionare, în locul excedentului estimat anterior, deoarece grupul OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) caută să continue reducerile de producţie în a doua parte a anului, se arată într-un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE,
Agenţia Internaţională a Energiei se aşteaptă în acest an la o creştere a cererii de petrol pe plan mondial cu 1,3 milioane bpd, la 103,2 milioane bpd, pe fondul perspectivelor economice încurajatoare din SUA şi a majorării consumului de combustibil pentru nave, care trebuie să parcurgă rute mai lungi, pentru a evita atacurile de la Marea Roşie.
România este importator net de petrol (produce doar trei milioane de tone din cele zece necesare consumului celor trei rafinării importante), și este și importator net de motorină, fiind însă un exportator de benzină.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.